5 dobrih razloga da što češće jedemo lubenicu - Men`s Health

5 dobrih razloga da što češće jedemo lubenicu

 

Međutim, pored sjajnog ukusa, divnog mirisa i autentičnih boja, lubenica ima i mnoge zdravstvene dobrobiti za naš organizam. “Lubenica sadrži dijetalna vlakna koja su dobra za digestivni sistem ali i kalijum, mineral koji snižava pritisak”, kaže Sinitija Sas, nutricionista. 

U svetu, jul je mesec lubenice. Iako smo mi navikli da jedemo lubenice u avgustu, poslednjih godina u Srbiju stižu već krajem proleća. Otkrivamo Vam nepoznate detalje o zdravim lubenicama.

SADRŽI VIŠE LIKOPENA OD SIROVOG PARADAJZA
U samo jednoj šoljici, lubenica ima 1.5 puta više likopena nego u ogromnom svežem paradajzu. Likopen je jak antioksidant i zaustavlja slobodne radikale da uništavaju ćelije koje štete našem imunom sistemu. 
Likopen, koji se najčešće nalazi u crvenom voću i povrću, pomaže u borbi protiv srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka.

SOK OD LUBENICE UBLAŽAVA BOL U MIŠIĆIMA
Jedna španska studija otkrila je da pijenje soka od lubenice može da pomogne svima koji imaju upalu mišića od vežbanja. Sportisti koji su jeli oko pola kilograma lubenice, sat vremena pre vežbanja imali su manje problema s bolovima u mišićima i niži puls tokom dana. 
Lubenica sadrži citrulin koji pojačava rad arterija i snižava krvni pritisak. Istraživači iz Teksasa na lubenicu gledaju kao na prirodnu vijagru.

LUBENICA JE VOĆE I POVRĆE
Kao i svako voće, lubenica je plod zasađene biljke i ima slatkas ukus. Međutim ona takođe vodi poreklo od tikve i porodice biljaka zvane Cucurbitaceae.

PREPUNA JE VODE
U pitanju je voće koje ozbiljno hidrira. Ona je 91.5 posto zapravo voda. Ovo je važno obzirom na to da znate koliko je dehidratacija loša za vaše zdravlje. Osobe s blagom dehidracijom imaju bolne glavobolje, lošu koncetraciju u promene raspoloženja. Evo čime još možete da sprečite dehidraciju.

Pročitajte i  Kako da mršavite dok spavate?

LUBENICA MOŽE BITI I ŽUTA IZNUTRA
Iako je teško poverovati da kada otvorite lubenicu može da vas dočeka žuta boja, postoji i “krimson svit”, lubenica sa suncem iznutra. Ona je slađa i ima ukus meda. Iako su spolja skoro iste, razlikuje ih unutrašnjost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *