Prednosti i mane proteina soje - Men`s Health

Prednosti i mane proteina soje

Protein soje je otpadni proizvod odnosno nusprodukt proizvodnje sojinog ulja. Najpre se koristio kao stočna hrana, a onda su proizvođači želeli da je prilagode ljudima.

U svom sirovom obliku, nakon ekstrakcije ulja, soja izgleda i miriše baš gadno. Međutim, dodavanjem aroma, konzervansa, zaslađivača i sintetičkih hranljivih materija, protein soje je pretvoren u prilično ukusnu zamenu za meso, koji mogu da jedu (i) ljudi.

Ako malo bolje pogledamo gde se sve koristi (ne mislimo samo na bodibildere, gde whey protein zauzima primat), soja može da bude broj jedan suplement proteina na planeti.

Margaret Kul-Njuvel, jedan od vodećih autora istraživanja o proteinu soje iz 1995. godine, koje je objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine kaže: “Postoji 12.000 proizvoda od soje u marketima i još više će ih biti.”

OPASNOSTI KONZUMIRANJA SOJE

Soja nije uvek korišćena kao hrana u Aziji, dok se nisu pojavili fermentisani proizvodi.

Razlog za to leži u činjenici da soja sadrži neke moćne hranljive blokatore – biohemikalije koje sprečavaju vaše telo da apsorbuje nutrijente iz soje ili bilo koje namirnice koje jedete sa sojom.

Ovo su najveći antinutrijenti u soji:

Fitati preovlađuju u žitaricama i sposobni su da formiraju nerastvorljive komplekse kalcijuma, cinka, gvožđa i drugih hranljivih materija. Fitati u soji su visoko otporni na potapanje u vodi i dugo i sporo kuvanje. Međutim, nivo soja fitata može da bude značajno smanjen kroz dugi period fermentacije.

Sojino mleko i tofu takođe sadrži mnogo fitata, a ljudi koji konzumiraju ove proizvode rizikuju ozbiljan nedostatak minerala.

Tripsin inhibitori su proteini koji se nalaze u nekim sirovim biljnim namirnica (zrno soje) koji sprečavaju varenje.

Hemaglutinin je kompleks proteina koji izaziva da se proteini i ćelije slepe ili da se grupišu zajedno, a antitela i lektini su hemaglutinini sa kojima ste već upoznati.

Pročitajte i  Sveti za savršene kobaje

Biljke poput soje koriste fitohemaglutinine kako bi se odbranili od štetočina izazivajući da se ključne ćelije kod štetočina, kao što su krvna zrnca grupišu zajedno. Nivo fitohemaglutinina je kod soje veoma visok, ali kao i ostali anti-nutrijenti, i ovaj se može deaktivirati tokom fermentacije.

Fitoestrogeni su najopasniji sastojak soje i mogu da izazovu niz problema:

  • gubitak koštane mase
  • povećan rizik od raka dojke
  • depresija i iritacija
  • povećanje telesne masnoće
  • povećano zgrušavanje krvi
  • smanjen libido
  • poremećaj šećera u krvi
  • smanjena proizvodnja sperme
  • poremećaj tiroidne funkcije
  • mnogi problemi vezano za zdravlje žena, kao što su rizik od raka materice, simtpomi menopauze …

Proces pravljenja proteina soje uključuje kiseline, alkale i visoke temperature koje utiču na oslabađanje mnogih, ali ne i svih anti-nutrijenata.

Nažalost, visoke temperature oštećuju protein i menjaju ga na način na koji se on teže rastvara u stomaku i postaje teži za varenje.

Svakako se pre konzumiranja proteina soje konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *