Zablude o suplementima - Men`s Health

Zablude o suplementima

AKO SAM ZDRAV, NE TREBAJU MI SUPLEMENTI
Zapravo, svaki čovek ima potrebu da u svoj organizam dnevno unese 18 različitih vitamina, 10 minerala, 3 polinezasićene masne kiseline i još po nešto. Obezbediti dovoljan unos svih ovih elemenata putem hrane danas jednostavno nije moguće. Suplementi u ovom slučaju pomažu da se nadoknadi deficit unosa svih elemenata koji su neophodni našem organizmu tokom cele godine, bez obzira na tempo života.

SUPLEMENTI SU U STVARI LEKOVI
Suplementi su formulisani tako da rade upravo ono što im ime kaže – da suplementiraju (dodaju) neophodne elemente našoj ishrani, da jačaju imunitet i podstiču normalan rad svih sistema organizma. Međutim, direktni terapijski efekat, po zakonu, suplementi ne bi trebalo da imaju. Međutim, upravo normalizacijom imuniteta i rada sistema organa, često se dešava da bolest nestane, upravo iz razloga normalizacije funkcije sistema ili organa. Tada kažemo da je došlo do ozdravljenja, a ne izlečenja.

DODACI ISHRANI SE PROIVODE U ZEMLJAMA TREĆEG SVETA I NJIHOVA PROIZVODNJA NIJE REGULISANA OD STRANE NADLEŽNIH ORGANA
Zaista ste u pravu. Tržište je preplavljeno raznim proizvodima, domaćim i stranim. Veliki broj njih (preko 90%) ima samo sanitarnu potvrdu o ispravnosti, neki su zabranjeni u zemljama evropske unije, a neki se prave u kućnoj radinosti. Međutim, to ne sme da Vas obeshrabri od potrage za onim što je Vašem organizmu potrebno.

Na teritoriji Srbije postoje dodaci ishrani odobreni od strane Ministarstva Zdravlja republike Srbije, koji su prošli sva potrebna ispitivanja i kontrole i poseduju sve potrebne dozvole za puštanje u promet. Evo kako možete da se zaštitite od prevare!

SVI MULTIVITAMINI I SUPLEMENTI SU ISTI!
Zvanična definicija “multivitaminskog kompleksa” ne postoji. Ovaj termin se može primeniti na svaki proizvod koji u sebi sadrži dva ili više vitamina ili minerala. Upoznajte se i sa procesom proizvodnje i načinom obrade sirovina suplemenata koje koristite. I naravno, pažljivo pročitajte informacije na ambalaži. Sve te činjenice do kojih dođete su u cilju obezbeđenja Vaše sigurnosti u proizvod koji unosite u svoj organizam. Obratite pažnju i na formulaciju, odnosno kategorizaciju od strane proizvođača ili distributera kompanije. Suplementima (ili dijetetskim suplementima) se mogu nazvati veliki broj proizvoda, dodacima ishrani takođe, međutim, samo jedna kompanija na svetu ima sertifikat zlatnog standarda i zahvaljujući strogom kontrolisanju porekla sirovina i činjenici da ima 100% prirodan proizvod, ima pravo da svoje proizvode naziva Biološko Aktivnim Dodacima ishrani.

Pročitajte i  Voće za duži i zdraviji život

NOVI SUPLEMENT JE UVEK BOLJI OD STAROG
Inovacije u proizvodnji i potreba za suplementima na tržištu su koncipirani tako da povećaju promet. Koliko puta ste videli na televiziji “nova formula”, “poboljšana formula”, a u praksi je taj proizvod u stvari isti kao i njegov prethodnik. Ako ste zadovoljni efektima suplemenata koje koristite, nije neophodno da proizvođač “inovira” takav proizvod, niti da ga vi menjate. Razmislite o tome.

SUPLEMENTI ĆE MI ŠKODITI
Formula suplemenata je uvek napravljena tako da sadrži isključivo zvanično preporučene dnevne unose vitamina i minerala. Tražite suplemente koji su klinički ispitani na ljudima i verifikovani od nadležnih državnih organa.  Te činjenice Vam pružaju sigurnost da ćete u svoj organizam uneti samo ono što je kvalitetno i u količini koja je dozvoljena.

SUPLEMENTI SU IZMIŠLJENI KAKO BI SE NEKO OBOGATIO! SVE MOŽE DA SE DOBIJE KROZ ISHRANU
Što se tiče ishrane i njenog kvaliteta, činjenica je da je danas preko 80% ljudi u svetu u deficitu svih bitnih vitamina i minerala ali i biološko aktivnih materija. Tome je doprinela industrijska proizvodnja hrane, genetska modifikacija, trka za novcem i ispošćavanje zemljišta iz koga biljke dobijaju sve ove bitne elemente i kroz ishranu ih prenose nama. Danas se sa sigurnošću može reći da su suplementi neophodnost i potreba svakog čoveka, a ne pomodarstvo, hir ili neopravdana potreba.

NISKA CENA – DOBRA KUPOVINA
Svi znamo da je sir besplatan samo u mišolovci. Dakle, pre svega, ako kupite suplemente koji su jeftini, nemojte se oslanjati na njihov kvalitet. Kada ulažete u svoje zdravlje – ulažite ono najbolje!

VISOKA CENA – VISOK KVALITET
U principu, ova izjava je opravdana, ukoliko se odnosi na proizvod koji se reklamira i koji se kupuje u apoteci. Problem je u tome što u krajnju cenu koju vi plaćate ulazi i cena reklame, distribucije, prevoza, maloprodaje, i marže svih preduzeća u lancu, od proizvođača do apoteke. Danas postoji veliki broj suplemenata koji se prodaju i reklamiraju na drugačiji način – ličnom preporukom i mrežnim marketingom. Njihove cene se ne formiraju po istom principu jer nema reklame, nema “posrednika” u lancu, već kompanija ima svoja legalna predstavništva u zemljama u kojima posluje i samostalno obavlja sve poslove oko transporta, uvoza, carine i kontrole.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *