Bobičasto voće čuva zdravlje i liniju! - Men`s Health

Bobičasto voće čuva zdravlje i liniju!

 

U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C, E i provitamin A), bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma (želuca, jednjaka, debelog creva i pluća). Najviše flavonoida koji smanjuju rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma sadrže ribizle, borovnice i crno grožđe. Osobama koje žele da smanje telesnu težinu preporučuje se konzumiranje bobičastog voća.

BOROVNICE
Plodovi su bogati vitaminom C, taninom, jabučnom i limunskom kiselinom. Biološki aktivne supstance biljke pozitivno utiču na lošu cirkulaciju posebno kod proširenih vena i bolova i žarenja u nogama. Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara pa se savetuju osobama s dijabetesom. Dokazana je delotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrela. Sušeni list borovnice koristi se u čajnim mešavinama za lečenje povišenog šećera u krvi, a deluje i kao blagi diuretik. Tamnoplavi plodovi su teški oko 2-3 grama. 100 g borovnica ima 84 kalorije i sadrži 0.6 g proteina.

BRUSNICE
Brusnica je svojim crvenim plodovima najbogatija antioksidansima (A, C vitamin) i supstancama sa P-vitaminskim delovanjem. Vitamin P ili rutin poboljšava prokrvljenost i kapilarnu cirkulaciju. Takođe, plodovi u svom sastavu imaju i jabučnu, limunsku i jantarnu kiselinu, tanine i pektine.

U semenkama ima oko 30% masnog ulja koje sadrži linolnu i linolensku kiselinu. Listovi brusnice bogati su glikozidima koji utiču na rad bešike i mokraćnih puteva. Sok od brusnice preporučuje se preventivno i terapijski kod sklonosti upalama urinarnog trakta jer pomaže u očuvanju pH (kiselosti) urina.

Brusnice jačaju imunitet, odlična je preventiva od dijabetesa, arterioskleroze, reumatskih bolesti i ranog starenja kože. Čaj od listova brusnice koristi se kao pomoć kod reume. 100 g brusnica ima 36 kalorija i sadrži 1,3 g proteina.

ŠUMSKE JAGODE
Šumska jagoda se posebno ističe svojim mirisom, bojom i ukusom. To je omiljeno šumsko voće mnogih ljubitelja prirode. U terapijske svrhe koristi se plod, list i koren biljke. Korenje i listovi jagode služe za zaustavljanje dijareje, kod upale sluznice želuca, ali deluju i kao blagi diuretik u čajnim mešavinama. Sveži plodovi jagode podstiču rad jetre i žuči.

Jagoda obiluje vitaminom C, u 100 g ima ga oko 60 mg. Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B6) a sadrži i folnu kiselinu i vitamin E. Od minerala najviše ima kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i mangana, dok su listovi bogati taninima.

Pročitajte i  7 pravila alkoholisanja

MALINA
Malina ima zrele plodove koji sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, tanine, pektin kao i minerale: kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. U lekovite svrhe koriste se plodovi i listovi maline. I u plodovima i u listovima ima vitamina A i C. Malina je kao i borovnica prikladna za dijetalnu hranu kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod osoba sklonih upalama sluznice želuca. Isto tako se savetuje kod kožnih osipa i suvog kašlja.

Malinov sirup ili čisti nerazređeni sok od maline savetuje se kod povišene telesne temperature i groznice. Naime, nijedan drugi voćni sok nema tako uravnotežen stepen kiseline, slatkoće i mineralnih materija kao malinov sok.

KUPINA
Kupina je široko rasprostranjena i samo u Evropi je poznato nekoliko stotina vrsta. Lekoviti delovi biljke su plodovi, listovi i koren. Plod od minerala najviše ima gvožđa, kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, a od vitamina vitamin C i karoten (provitamin A). Čaj od kupinovog lišća zbog bogatstva tanina pije se kod dijareje, upalnih bolesti creva, kožnih osipa i krvarenja, bolesti probavnih organa. Preporučuje se i kod upale grla i promuklosti.

RIBIZLA
Ribizla može biti i žute, crne ili crvene boje. Zreli plodovi bogati su organskim kiselinama, mineralima i vitaminima. Crna ribizla je najbogatija vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili narandže.

Plod sadrži i mnogo vitamina A, vitamine B1, B3 i B6. Od minerala ima najviše kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i bakra. Plodovi crne ribizle savetuju se kod iscrpljenosti i slabokrvnosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, za podsticanje toka i ublaživanje želudačnih i crevnih tegoba. Plod ima 32 kalorije i sadrži 1,3 proteina.

GROŽĐE
Grožđe sadrži veliku količinu vode, oko 82%, 16% glukoze i fruktoze, 0,40% masti i 0,80% belančevina. Zbog velikog sadržaja kalijuma i voćnih kiselina podstiče mokrenje i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma.

Bobičasto voće je najbolje konzumirati baš onakvo kako ih nalazimo u prirodi: sveže i bez dodatka industrijskog šećera.

Možda ćete posle ovog teksta reći da vam fali meso, ali evo šta sve možete da naučite od ishrane jednog vegana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *