U 5 koraka do savršenih proteinskih pločica - Men`s Health

U 5 koraka do savršenih proteinskih pločica

Tvrdimo vam, jednom kad napravite svoje proteinske pločice prema receptima koje smo vam pripremili, želećete da ih isprobate u još mnogo drugih kombinacija. Slede koraci za majstorsko pripremanje proteinskih pločica:

KORAK 1
Izaberite svoj proteinski prah (whey, kazein ili mešavina) i dodajte mu tip brašna. Pazite da izaberete brašno koje može da se konzumira sirovo, tipa kokosovo brašno, bademovo brašno ili pak brašno napravljeno od zrna poput zobenog brašna ili onog od kvinoje.

KORAK 2
Pomešajte proteinski prah, brašno i mleko. Možete koristiti kravlje, kokosovo ili bademovo mleko. Po želji, možete dodati i maslac od badema. Dodajte dovoljno tečnosti da bi dobili pravo testo. Tekstura pomešanih sastojaka mora biti takva da stvori testo i to takvo da od njega možete rukama oblikovati pločice.

KORAK 3
Formirajte testo u pločice željenog oblika. Ako vam je testo prevlažno ili lepljivo, dodajte malo kokosovog brašna ili proteinskog praha sve dok ne dobijete poželjnu konzistenciju. Obzirom da je cilj dobiti pločice, važno je postići pravilnu suvoću testa. Ako vas je pak zadesila suprotna situacija da vam je testo presuvo, dodajte malo mleka. Pazite da ne dolijete previše kako se ne biste vratili na početnu poziciju.

KORAK 4
Rastopite čokoladu na pari pa je zatim prelijte preko pločica, ili još bolje, umočite svaku pločicu u posudu sa čokoladom kako biste mogli da regulišete koju količinu čokolade želite. Ovde ćemo vas podsetiti, iako vi to već sigurno znate, što tamnija čokolada to više antioksidansa i manje šećera. Tamna gorka čokolada se dobro kombinuje u slatkim varijantama, ali sve je do ličnih preferencija.

KORAK 5
Ostavite pločice u frižideru najmanje 30 minuta, a nakon toga navalite na njih kao da sutra ne postoji!

Pročitajte i  Prednosti i mane koje kriju energetske štanglice

Pošto i mi volimo home made proteinske pločice, evo naših omiljenih recepata. Ohrabrujemo vas da jednom kad svladate osnove pripremanja proteinskih pločica, odvažite se u eksperimentisanju s namirnicama i ukusima. Iznenadite sve oko sebe maštovitim zdravim slatkišima! Pokušajte s dodatkom oraha, aroma, začina, semenki ili sušenog voća u testo pre nego što ga oblikujete i tako ćete dobiti bogatstvo ukusa.

PROTEINSKE PLOČICE OD KOKOSA I VANILE

Sastojci

  • 1/2 šoljice proteinskog praha od vanile
  • 1/4 šoljice prženih pahuljica od kokosa (probajte da ih sami prepržite)
  • 1/4 šoljice kokosovog brašna
  • 1/4 šoljice mleka
  • 30 g otopljene tamne čokolade s 85% kakaa

Nutritivne vrednosti (za 3 srednje pločice):

Energetska vrednost: 212 kcal
Belančevine: 16,6 g
Masti: 13 g
Ugljenihidrati: 8,8 g

PROTEINSKE PLOČICE OD NARANDŽE I GOĐI BOBICA

Sastojci

  • 1/2 šoljice organskog proteinskog praha (bez ukusa) ili whey proteina s ukusom vanile
  • 3/4 šoljice mlevenih badema
  • 1/4 šoljice kokosovog brašna
  • 3/4 šoljice gođi bobica
  • 1/4 šoljice kokosovog mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica ribane narandžine kore
  • 1 kašičica čili praha
  • 40 g otopljene tamne čokolade s 85% kakaa

Nutritivne vrednosti (za 5 malih pločica):

Energetska vrednost: 256,8 kcal
Belančevine: 13,5 g
Masti: 16,6 g
Ugljenihidrati: 12,5 g

PROTEINSKA PLOČICA S BUNDEVINIM SEMENKAMA

Sastojci

  • 2 manje kuvane cvekle
  • 1/2 šoljice whey proteinskog praha od vanile
  • 1/4 šoljice kokosovog brašna
  • 1/4 šoljice mleka
  • 1 kašičica organskog maslaca od bundevinih semenki (može i maslac od kikirikija ili badema)
  • 40 g otopljene tamne čokolade s 85% kakaa

Nutritivne vrednosti (za 4 srednje pločice):

  • Energetska vrednost: 200 kcal
  • Belančevine: 17,5 g
  • Masti: 9,35 g
  • Ugljenihidrati: 8,7 g

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *