Prednosti i mane koje kriju energetske štanglice - Men`s Health

Prednosti i mane koje kriju energetske štanglice

Prednosti i mane koje kriju energetske štanglice

Kada su se energetske štanglice pojavile na tržištu krajem 1980-ih godina, reklamirane su kao snažno gorivo za sportiste, a danas su one deo ishrane mnogih sportista i ljudi koji vode računa o svojoj ishrani.

Energetske štanglice se razlikuju od čokoladica po tome što imaju manje šećera i masti, a uz to su i odličan način da povratite energiju.

One sadrže standardan nivo određenih nutrijenata, koji su ekvivalentni 230 grama svežeg voća i multivitamina, ali u mnogo manjem pakovanju.

Postoje različiti tipovi energetskih pločica: one koje menjaju meso, one koje služe kao užina i štanglice koje pomažu sportistima prilikom velikih fizičkih napora.

Nezavisna studija iz 2001. godine je analizirala energetske pločice i otkrila da 60 procenata ovog proizvoda na tržištu ima manji procenat sastojaka od onog broja koji piše na ambalaži.

One uglavnom sadrže oko 10 grama proteina, između 40 i 50 grama ugljenih hidrata, dva do šest grama masti, što je sveukupno 200 do 500 kalorija. Sadrže visok procenat ugljenih hidrata zbog toga što se brzo apsorbuju i ne usporavaju vaš digestivni sistem dok vežbate.

Najbolje su one proteinske koji sadrže soju, mleko i belanca. Nisu poželjne one štanglice koje u svom sastavu imaju kolagen ili želatin, jer nisu previše zdrave, a i imaju pomalo bljutav ukus.

ZAMENA ZA OBROK?!

Da li su energetske pločice dovoljno zdrave da zamene obroke? Ukoliko kao zamenu birate između energetskih pločica i peciva, onda nema dileme da su pločice bolje rešenje.

Međutim, štanglice koje služe kao zamena za meso nisu dovoljne, jer sadrže nutrijenata koliko i 80 grama pilećeg mesa, a da bi bile korisne ne smeju da sadrže više od 30 procenata masti i ispod 15 grama proteina.

Pročitajte i  3 ključne hranljive materije za organizam

Pročitajte i: U 5 koraka do savršenih proteinskih pločica

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *