Suve šljive kao tajno oružje vitkih osoba - Men`s Health

Suve šljive kao tajno oružje vitkih osoba

Istraživanje koje je tokom tri meseca vršeno na grupi muškaraca i žena kojima je davana dnevna porcija od 15 odnosno 12 suvih šljiva, omogućilo je svim ispitanicima da smršaju po 2 kilograma i smanje obim struka za po 2,5 centimetara. Ovo je bio jasan pokazatelj da verovatno zbog svoje velike količine vlakana, ali i drugih elemenata stvaraju osećaj sitosti, pa se tako apetit u suštini smanjuje.

Usputno sa ovim istraživanjem je i prilično potkopana tvrdnja stručnjaka da ne bi trebalo konzumirati više od 30 grama suvih šljiva dnevno zbog količine šećera, ali i zbog izazivanja zatvora, što kod posmatrane grupe ipak nije bio problem:

“Učinak suvih šljiva na apetit daleko je veći od bilo kakve štete koje ostavlja količina šećera. Na sličan način je dobrobitno i drugo sušeno voće, poput suvog grožđa”, rekao je Džejson Halford, koji je bio jedan od istraživača.

Siguran “dodatak” ishrani od kog možete imati samo dobro, čak iako ne smršate.

“Jedan od većih problema sa dijetama je što ste gladni. Ovo ne mora nužno značiti da su suve šljive novo čudotvorno rešenje za mršanje, ali one neće potkopati rezultate dijete”, dodao je Halford.

Inače, suve šljive su dobre za zdravlje u više aspekata, tako jačaju kosti, snižavaju nivo holesterola, smanjuju koncentraciju litoholne kiseline u probavnim organima i sprečavaju tumor debelog creva.

Pročitajte i  Alkohol i kalorije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *