Prikriveni neprijatelj: Dijetalni sokovi goje? - Men`s Health

Prikriveni neprijatelj: Dijetalni sokovi goje?

Ukoliko želite da izgubite kilograme konzumiranjem dijetalnih sokova, nećete doći do željenog rezultata.

Ovi napici uzrok su zdravstvenih problema, odavno je poznato, ali je nedavno istraživanje objavljeno u časopisu „Gastroenterologija“ utvrdilo da oni samo zavaraju mozak kako bi on verovao da su sokovi manje slatki nego što ustvari jesu. Uvereno da nije dobilo šećer, telo želi još slatkog ukusa i apetit raste. Tako se neprestano vrtite u začaranom krugu koji ne samo što neće dovesti do mršavljenja nego možete i dobiti na težini.

ISTRAŽIVANJE

Naučnici su sproveli ovo istraživanje upotrebom funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) , ispitujući način na koji mozak reaguje kada se u organizam unese šećer iz napitka. Oni su ispitivali dejstvo prirodnog, ali i veštačkog šećera, kao i prisustvo karbonatizacije, što je izazvalo sveukupni pad u neuralnoj obradi signala vezanih za šećer.

Dakle, karbonatizacija onemogućava sposobnost mozga da razume toliko je šećera uneto.

Naučnici su naglasili da su dalja istraživanja neophodna kako bi se detaljnije razjasnija veza između dijetalnih napitaka i rastućim podacima o gojaznosti. Uprkos tome što je potrebno izvršiti dalje analize, jedno je sigurno – nije preporučljivo konzumirati dijetalne gazirane sokove ukoliko želite da izgubite kilograme.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Nauka kaže: Picom do bujnije i kvalitetnije sperme
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *