Zašto je važno da konzumiramo jogurt - Men`s Health

Zašto je važno da konzumiramo jogurt

Osim što pomaže pri sagorevanju masti na stomaku, neka ranija istraživanja otkrila su kako je jogurt najbolja namirnica za izbegavanje gojenja u zrelim godinama, ali i da pospešuje plodnost. 

Zbog ovoga će vam jogurt postati omiljeni napitak.

DO RAVNOG STOMAKA UZ POMOĆ JOGURTA 
Ako pijete pola litra jogurta dnevno, mogli biste da smršate za čak jedan konfekcijski broj. Naime, profesor Majkl Zemel sa Univerziteta Tenesi koji je sproveo istraživanje kaže kako ljudi koji dnevno popiju pola litra jogurta i smanje unos kalorija izgube 22 posto više sveukupnih masti u organizmu i 81 posto više masnih naslaga na stomaku. Naime, masnoće na stomaku proizvode hormon kortizol što „poručuje“ telu da akumulira još više naslaga. Kalcijum signalizira ćelijama da proizvode manje kortizola i tako lakše gubite kilograme dok aminokiseline pomažu sagorevanju masti.

JOGURT SADRŽI DOBRE BAKTERIJE 
Natpis „žive i aktivne kulture“ koji stoji na pakovanju jogurta znači da jogurt sadrži probiotike – dobre bakterije koje žive u probavnom traktu, a koje podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Osim toga, mnoge „dobre bakterije“ pomažu jačanju imuniteta i regulišu probavu.

JOGURT JE PUN VITAMINA 
U jogurtu ima kalijuma, riboflavina, cinka, vitamina B5 i joda. Sadrži i značajne količine vitamina B2, neophodnog za dobijanje energije iz ugljenih hidrata. Osim toga, jogurt sadrži i vitamin B12 koji pomaže pravilnom sazrevanju crvenih krvnih zrnaca, a dobar je i za funkcionisanje nervnog sistema. Naime u nedostatku vitamina B12, može doći i do nekih neuroloških oštećenja. Kako se vitamin B12 u najvećim količinama nalazi u ribi i mesu piletine, vegetarijancima bi moglo nedostajati ovog važnog vitamina. Međutim, pojačana konzumacija jogurta može popuniti taj nedostatak. Samo dva decilitra jogurta osiguraće vam 60 posto dnevnog unosa tog važnog vitamina.

Pročitajte i  Antioksidanti

U nekim studijama otkriveno je i da je jogurt najbolja hrana za izbegavanje gojenja u zrelijim godinama. 

Muškarcima će biti zanimljivo i istraživanje Tehnološkog instituta iz Masačusetsa u kom je, pre dve godine otkriveno da jogurt pospešuje plodnost. Naime, istraživanje rađeno na miševima došlo je do vrlo intrigantnih saznanja. Miševi koji su dnevno dobijali svoju dozu jogurta, imali su čak pet do 15 puta veće testise i uspevali su brže da oplode ženke koje su, takođe zahvaljujući probioticima, imale veća legla. Kao nuspojavu konzumacije jogurta miševi su imali puniju i sjajniju dlaku. 
Jogurt je i prirodan lek protiv opekotina, odnosno odlično hladi. Dakle, ako vas na odmoru uhvati sunce, a koža vam postane crvena, posegnite za lekom iz frižidera koji će umiriti nadraženost, neugodno peckanje i ujedno vas rashladiti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *