Zašto treba jesti čokoladu - Men`s Health

Zašto treba jesti čokoladu

Rezultati najnovijeg istraživanja, koje je uključilo zapravo sedam studija i 114,000 ispitanika koji su praćeni od 8 do 16 godina, utvrdili su da je čokolada povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Zapravo, ispitanici koji su najčešće jeli čokoladu smanjili su rizik od srčanih oboljenja za 37 odsto, rizik od dobijanja dijabetesa za 31 odsto i mogućnost za dobijanje moždanog udara smanjila se za 29 odsto u odnosu na one ispitanike koji su najmanje konzumirali čokoladu.

ZAŠTO SE ČOKOLADA ISPLATI?

“Kakao proizvodi sadrže visok nivo flavonoida, koji kroz mehanizme koji štite od trovanja, zapaljenja i tromboze, može da ima vrlo pozitivan efekat po naše telo” kaže dr Greg Fonarov, kardiolog na Kalifornija Univerzitetu.
Istraživanje je pokazalo da se ovakvi rezultati važe za sve vrste čokolade, ali ako baš možete da birate uzmite crnu čokoladu koja je bogata sastojcima kao što su polifenol i procianidis.

RAZLOG?

Nedavno istraživanje Pen Univerziteta otkilo je da ova dva sastojka mogu da vam pomognu pri mršavljanju. Oba sastojka blokiraju aktivnost lipaze, enzima pankreasa, što kao posledicu ima manju aposrpciju masti.

“Nikada ne bih savetovao nekome ko želi da izgubi kilograme, da samo doda čokoladu na svoju već nezdravu hranu” kaže dr Džošua Lambert sa Pen Stejt Univerziteta. ” Međutim, u kontekstu zdrave isrhane, umereno konzumiranje čokolade može igrati veliku ulogu u mršavljenju”.

Foto: Profimedia

Pročitajte i  Kako je medicinka dobila ime?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *