Najbolja hrana pre i posle treninga za energiju i oporavak - Men`s Health

Najbolja hrana pre i posle treninga za energiju i oporavak

JEDITE NAJKASNIJE 60 MIN PRE TRENINGA
Ishrana ima veliki uticaj na rezultate treninga, kao i dobar tajming. Najbolje je jesti sat i po do sat vremena pre treninga, ali pritom treba pripaziti na veličinu obroka. Preterivanje sa hranom može uticati na probavu i izazvati nelagodnost prilikom vežbanja. Ishranu je važno prilagoditi sebi kao pojedincu i nadopuniti ribljim uljem, vitaminom D, kao i povrćem i voćem.

PILETINA, PIRINAČ I GRČKI JOGURT JEDU SE PRE TRENINGA
Sat vremena pre vežbanja preporučuje se obrok sa niskim udelom masti. Najbolje je kombinovati namirnice sa visokim udelom proteina kao što su piletina, riba i grčki jogurt sa ugljenim hidratima poput batata, pirinča i pasulja. To će telu dati dovoljno energije da izvodi zahtevne vežbe bez velikog napora.

PRE TRENINGA IZBEGAVAJTE…
Namirnice sa visokim udelom masti. Telo najsporije razgrađuje masti pa se probava usporava, a rizik od nadutosti raste, što sigurno ne želite jer ćete teže izvoditi vežbe.

POSLE TRENINGA – SMOOTHIE
Idealan obrok nakon treninga mešavina je proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti. Međutim, jednako kao i pre vežbanja valja pripaziti na udeo masti jer usporava probavu. Najbolje je početi sa tekućim obrokom, pa tek onda sa čvrstim u sličnoj kombinaciji kao što se jede i pre treninga. Preporučuje se voćni smoothie, smoothie od zelenog lisnatog povrća ili proteinski napitak. Telo će se zbog toga brže oporaviti, a umor smanjiti.

U GUŽVI POMAŽU AMINOKISELINE
Ako ste u stisci sa vremenom i ne stižete da jedete pre treninga, sve to možete nadoknaditi BCAA aminokiselinama, tvrde fitness treneri. Te lančane aminokiseline sprečavaju umor i jačaju mišićnu masu. BCAA može biti u obliku pilula ili praška koji se mogu pomešati sa sokom ili vodom. On će nadoknaditi broj proteina koje telo troši za trening i očuvati mišićnu masu. Njegova je prednost što se može piti i prije i tokom treninga.

Pročitajte i  Kako da izgubite 3 kilograma za 3 dana

MIT: KAFA I ČOKOLADNO MLEKO
Kafa pre treninga povećava izdržljivost za 30 posto i smanjuje napor. Preporučuje se šoljica sat vremena pre treninga, ali sve ovo zavisi od vaše reakcije na kofein. Čokoladno mleko pak nije najbolji izbor nakon treninga. Iako se često preporučuje jer povećava udeo glikogena u mišićima i ubrzava oporavak, ono je lošija opcija od smoothija i proteinskih napitaka. Sadrži kazein, protein na koji neki ljudi mogu da budu alergični.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *