Suši: Sve što niste znali o hrani dalekoh istoka - Men`s Health

Suši: Sve što niste znali o hrani dalekoh istoka

Ne smemo zaboraviti da napomenemo da je ovaj azijski specijalitet, za kojim potežemo prstima, prepun hranljivih materija kao što su kalijum i gvož∂e, čemu doprinose alge s biljnim vlaknima i omega-3 masne kiseline i belančevine iz ribe.

A i brojač kalorija se vrti veoma polagano – tek s petim komadom poješćete približno 200 kcal. Lepo, reći ćete, ali suši barovi kod nas su retki, a pri tom nisu nimalo jeftini. Ništa zato, predlažemo vam da potrošite nešto novca za opremu i sirovine, te da otvorite suši bar kod kuće. Pozovite i prijatelje i neka svako sebi savije suši po sopstvenom ukusu. Nori, omot od algi, u koji ćete uvijati sadržinu, naći ćete u odeljku za egzotičnu hranu u većim supermarketima. Ribu kupite u proverenoj ribarnici za koju znate da prodaje svežu ribu.

Tražite ribu koja je kvalitetom pogodna za suši. Ako vas pogledaju belo, idite u drugu ribarnicu. Kada riblje meso pritisnete prstom ono mora da se odupire pritisku i da se vrati u prvobitni položaj kada pritisak popusti. Treba da miriše na more i na alge, a ne suviše na ribu. Za pripremu sušija sledite uputstva majstora u tom poslu.

UVIJANJE

Ruke nakvasite vodom i sirćetom da se pirinač ne bi lepio za njih. Po tamnijoj strani norija ravnomerno
rasporedite pregršt pirinča.

Na gornjoj ostavite centimetar širok pojas bez pirinča. Po sredini pirinčanog polja utisnite liniju u koju ćete postaviti nadev. Tanko premažite vasabijem.

U udubljenje po celoj dužini položite tanke odreske tunjevine. Uhvatite palčevima ispod norija i podignite gornju ivicu.

Nori postavite približno jedan centimetar od ruba prostirke, odnosno podloge od bambusa. Potom rub podloge zavijte prema rubu norija.

Pažljivo savijajte dalje od sebe dok ne do∂ete do kraja norija.

Pročitajte i  Gojaznost kao najveći zdravstveni problem

Svitak okrenite za 180 stepeni i čvrsto ga stisnite da se sastojci povežu među sobom.

Pažljivo odvijte bambusovu podlogu i suši premestite na dasku, isecite ga na šest komada i počnite da uživate.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *