Roštilj za sve prilike: Kako da postanete majstor plamena - Men`s Health

Roštilj za sve prilike: Kako da postanete majstor plamena

Dovoljno vam je da bude samo sunčan dan, na kraju krajeva, ako i bude hladno svi ćete se okupiti oko vatre, zar ne? Ukoliko delite naše mišljenje, evo kako da vaš prohladni vikend sa roštiljem prođe što bolje.

BUDITE ORGANIZOVANI

Pre no što se upustite u avanturu s roštiljem, pripremite svu hranu i priloge. Jer, odrezak se začas može, dok vi tražite začine, od srednje pečenog pretvoriti u ∂on.

NE DOZVOLITE DA VAM SE VATRA UGASI

Biće teško obavestiti gladne da vam je nestalo plina ili uglja za pripremu dovoljnih količina hrane.

NEMOJTE ZANEMARITI HIGIJENU

Operite ruke, pribor i radnu površinu pre no što se prihvatite posla. Po mogućnosti meso držite u rashladnoj torbi ili frižideru dok ne do∂e vreme za pečenje. Nasečeno povrće pokrijte. Bakterije neće odbiti poziv na roštilj.

NE BUDITE NESTRPLJIVI

Sačekajte da se površina roštilja dovoljno zagreje pre no što počnete na nju da slažete hranu. Prilikom stavljanja, hrana mora zacvrčati. Toplotu proverite i tako što ćete iznad rešetke ili ploče roštilja staviti ruku. Ako ne možete držati ruku na 15 cm od površine roštilja duže od 2 sekunde, roštilj je vreo, a ako je to jedna sekunda onda je veoma vreo.

PODMAŽITE PLOČU

Ploča roštilja mora biti nauljena. Rešetke, odnosno ploču roštilja, najlakše ćete nauljiti uljem u raspršivaču (nemojte prskati već vrele površine) ili papirnim ubrusom namočenim u ulje.

NE PROBADAJTE MESO

Meso okrećite hvataljkama, a nemojte u njega ubadati nožem ili viljuškom. Iz izbodenog mesa iscureće svi sokovi.

OPUSTITE SE I UŽIVAJTE

‘Ej, niste na poslu. Opustite se i za pripreme i pečenje koristite onoliko vremena koliko vam je potrebno. Pobrinite se da imate dovoljno dobre hrane i pića za prijatelje, tako da možete neometano uživati kako u postupku pripreme tako i u rezultatima.

Pročitajte i  Ćuros: španska poslastica za sladokusce

NEMOJTE PREPEĆI

Iako je izuzetno važno da meso ne ostane sirovo isto je tako značajno da ga ne prepečete. Skinite ga s roštilja kad ste sigurni da je dovoljno pečeno, možda čak i samo malo ranije.

NAKON PEČENJA TREBA SE ODMORITI

Ne vi, već vaš odrezak. Za tri do pet minuta koliko treba da odstoji, svi sokovi će se vratiti u odrezak, tako da će biti sočniji i mekši.

NE UGROŽAVAJTE PRIRODU

Vodite računa da ne izazovete požar, pa zato prostor gde ćete peći valjano obezbedite. Ako želite da jedete u društvu vatrogasaca, radije idite na njihovo veselje. Isto tako nakon obroka uklonite sve flaše i tanjire.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *