Koliko su krastavci važni u ishrani? - Men`s Health

Koliko su krastavci važni u ishrani?

Krastavci spadaju među najviše uzgajano povrće na svetu, a jedna su od najboljih namirnica za opšte zdravlje. Imajte na umu da, kada sledećeg puta pri kupovini u svoju korpu ubacite krastavce, time sebi činite veliku uslugu.

HIDRATACIJA TELA
Ako nemate naviku da pijete dovoljno vode, jedite hladne krastavce, jer oni sadrže čak 90 posto vode.

HLADE I IZNUTRA I SPOLJA
Pravi su izbor za vruće dane, jer hlade organizam iznutra i spolja. Ako ste dobili opekotine od sunca, na upaljeno mesto stavite hladne kolutove krastavca.

ELIMINIŠU TOKSINE
Voda iz krastvca deluje kao čistač organizma, a ako ih redovno jedete pomoći će vam da se oslobodite kamena iz bubrega.

DNEVNA DOZA VITAMINA
Krastavci sadrže dosta vitamina. Pokrenuće imunološki sistem i daju energiju. Ne skidajte koru s krastavca, jer je ona puna vitamina C i zadovoljiće 12 posto dnevne potrebe za tim vitaminom.

ODLIČAN JE ZA KOŽU
Krastavac je bogat kalijumom, magnezijumom i silicijumom. Zato banje nude veliki broj tretmana u kojima krastavci imaju glavnu ulogu.

ZA VARENJE I MRŠAVLJENJE
Zbog visokog procenta vode i malo kalorija ovo je supernamirnica za sve koji imaju problema s probavom i viškom kilograma.

NEKA KRASTAVCI POSTANU SASTAVNI DEO VAŠIH JELA
Od njih možete napraviti čorbu ili ih jesti kao salatu. Žvakanje krastavca dobar je trening i za vilicu, a zbog vlakana koje sadrži odličan je i za želudac. Ako ga jedete svaki dan, pomoći će i kod hronične opstipacije (zatvora).

REGULIŠU KRVNI PRITISAK
Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalijuma i magnezijuma koji delotvorno regulišu krvni pritisak. Zato je krastavac dobar za regulaciju i visokog i niskog pritiska.

 

Pročitajte i  Zdrav dezert: Energetske pločice s jabukom i cimetom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *