Semenke bundeve - jedna od najzdravijih grickalica - Men`s Health

Semenke bundeve – jedna od najzdravijih grickalica

Da imaju celi niz sastojaka koji jako pozitivno deluju na ljudsko zdravlje to je jedna činjenica, međutim skroz druga je to koliko je širok dijapazon uticaja košpica pa tako deluje kako na imunitet tako čak i na zdravlje srca i drugih organa.

JAČANJE IMUNITETA
Cink je elemenat koji inače pomaže ljudskom organizmu da se izbori sa virusnim infekcijama, umorom i lakšim psihičkim problemima kakva je depresija, a cinka u semenkama bundeve moguće je naći u znatno velikom procentu.

OČUVANJE ZDRAVLJA SRCA
Magnezijum je još jedan elemenat koji je od velike važnosti za zdravlje čoveka, a u ovom slučaju se radi o srcu koje je vitalni organ i čije zdravlje istovremeno zavisi od unosa magnezijuma koji kontroliše krvni pritisak i zadužen je za sprečavanje celog niza bolesti srca. Dovoljno je da kažemo da polovina šoljice semenki bundeve sadrže skoro kompletnu preporučenu dnevnu dozu unosa magnezijuma u organizam.

OČUVANJE ZDRAVLJA PROSTATE
Još jedan uticaj cinka kao jednog od elemenata sa kojim su bogate semenke bundeve. Osim što su važne za preventivu, one se čak koriste i za lečenje benigne hipertenzije ovog muškog organa.

SMANJENJE RIZIKA OD DIJABETESA
Semenke bundeve dokazano poboljšavaju regulaciju insulina, što smanjuje rizik od dobijanja ovog učestalog problematičnog zdravstvenog stanja, a pomaže osobama koje već imaju taj problem.

Osim svega navedenog grickanje košpica je zabavno uz razne aktivnosti poput gledanja TV-a, pa bi svakako trebale i biti namirnica sa prioritetom (uz kokice) u odnosu na ostale grickalice koje goje.

Pročitajte i  Najvažniji obrok dana: 9 ukusnih predloga za doručak
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *