Izborite se sa stresom uz ove namirnice - Men`s Health

Izborite se sa stresom uz ove namirnice

PONEDELJAK
9 časova: Važan sastanak

Određena hrana, poput čokolade, ima toliko dobar ukus da stimuliše proizvodnju endorfina – hemikalije koju vaš mozak proizvodi da bi olakšao stres. Pojedite vaš omiljeni slatkiš pre sastanka ili prezentacije koja će biti gotova za jedan sat ili manje. Ako vam je potrebno nešto čiji efekat duže traje, više šećera vam neće pomoći. Štaviše, taj dodatni šećer će učiniti da se osećate potrošeno i bez energije. Umesto toga, kombinujte vašu užinu sa malo masti i proteina – sa 250 ml jogurta sa manje masti, čašom mleka ili manjim parčetom sira.

Savet: Što je čokolada tamnija, to će više endorfina proizvesti maš mozak.

UTORAK
14 časova: Stresno posle podne

„Ugljeni hidrati obavljaju jednostavan trik: stimulišu mozak da apsorbuje više aminokiseline triptofan“, kaže dr Džudit Virtman, autorka knjige „Serotoninsko rešenje“. „Jednom kada uđe u vaš mozak, triptofan postaje serotonin, koji vas čini mirnijim i opuštenijim.“ Ovo raspoloženje prouzrokovano ugljenim hidratima će trajati otprilike 3 sata. Zato pojedite kasni ručak bogat ugljenim hidratima (najbolje krompirom), kako biste izdržali do kraja radnog vremena. Oko100 g ugljenih hidrata bi trebalo da bude dovoljno. Sve preko toga će izazvati previše nagao skok serotonina od koga ćete se na kraju osećati letargično. Najbolje da pomešate ugljene hidrate sa voćem i povrćem: vitamini i nutrijenti su vam neophodni da nastavite da proizvodite serotonin.

SREDA
8 časova: Radni dan iz pakla

Kao što verovatno znate, stres vas može učiniti glupima. A šta je stresnije od toga da niste u stanju da jasno razmišljate onda kada ste pod pritiskom. Protein može da vam pomogne. On pokreće proizvodnju dve važne hemikalije u vašem mozgu – dopamina i norepinefrina – koji vam omogućavaju da budete budni i da držite pažnju. S obzirom na to da je našim telima potrebno oko 2 sata da razbiju proteine, najbolji način da uplovite u stresan dan je da počnete sa visokoproteinskim doručkom (jaja) i da nastavite sa ručkom bogatim proteinima (biftek na žaru) i proteinskom užinom (komad pršute ili čaša mleka).

Pročitajte i  Stres na poslu uzrok pijanstva?

ČETVRTAK
15 časova: Pauza za kafu

Prevelika količina kofeina može da poveća vaš puls, što će učiniti da vaše telo oseća više stresa nego što bi inače osećalo. Najbolji savet: pijte istu količinu kafe svaki dan. Dve šolje vam neće naškoditi, ali ne više od toga. Ako imate zakazan kasni poslepodnevni sastanak, popijte jednu šolju ujutru i još jednu pola sata pre sastanka.

PETAK
13 časova: Ručak uz flašu vina

Kada ste pod stresom, dozvoljena doza alkofola u krvi je 0,00. Osim što će vas dekoncentrisati i učiniti da zamagljeno razmišljate, jedno piće vas može i dehidrirati. To će vam dati i jednu dodatnu stvar o kojoj ćete morati da brinete – žeđ. Još jedan problem: kada i malo alkohola uđe u vaš organizam vaš mozak automatski počinje da traži načine da ga se otarasi, umesto da pokuša da se odbrani od stresa. Jedno pivo vas neće učiniti dovoljno pijanim da zaboravite na svoje probleme, ali će smanjiti moć vašeg organizma da se brani od stresa. Najbolje je izbegavati alkohol sve dok ne rešite to zbog čega ste pod stresom, šta god to bilo. A tek nakon toga – živeli!

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *