Saveti za razumevanje hrane: Evo kako da znate šta unosite u organizam - Men`s Health

Saveti za razumevanje hrane: Evo kako da znate šta unosite u organizam

Etikete hrane se ne razumeju najlakše. Njihovim čitanjem primoravate sebe da izvršite matematičke funkcije – koliko kalorija ima porcija od 30 grama. A pored toga, trebaju ti i naočare da bi pročitao celu listu sastojaka.

Srećom, Administratori za hranu i lekove planiraju da obnove nutritivne činjenice tvoje ishrane. Oni ne govore o tome šta su promenili, ali to ne zaustavlja spekulacije. Evo nekoliko stvari koje bi mogle biti drugačije, i nekoliko načina kako da se dekodira etiketa.

FOKUSIRAJTE SE NA KALORIJE

Umesto da naglašavaju masti i kalorije iz masti, niko zapravo ne zna šta da radi sa novom etiketom jer na njoj može pisati da je broj kalorija mnogo veći, kažu preliminarna istraživanja FDA. Obratite pažnju na ukupne kalorijske tačke koje su povezane sa nižim BMA, kažu studije poljoprivredne ekonomije iz 2012.godine.

KOLIČINA ŽITARICA

Za mnoge vrste hleba, žitarica i krekera tvrde da se prave od punog zrna, ali oni zapravo sadrže malo žitaricac i puno refinisanog zrna. Centar za nauku u javnom interesu bi trebao to da promeni. Zašto je to važno? Integralne žitarice sadrže više vitamina, minerala i vlakana, nego prerađene. Ako na etiketi piše da je pravljeno od celog zrna, nemojte da se dovodite u zabludu. Najbolje je da potražite spisak svih sastojaka i tražite ’’100% žitarica’’, ili prisustvo žitarica kao što je ječam.

DODATAK ŠEĆERA

Različite vrste šećera mogu biti navedene na etiketi, ali CSPI bi želeo da izvori dodatih šećera budu grupisani zajedno, da bi se obezbedio bolji pokazatelj koliko ga zapravo ima u hrani. Predložena je i još jedna promena, linija na etiketi koja će da pokaže dodatak šećera. Na etiketama se ne odvaja dodat šećer od onog koji se prirodno pojavljuje u sastojcima kao što su voće i mleko. Naša preporuka je da kad god je moguće kupite hranu bez dodatka šećera.

Pročitajte i  Da potvrdite trening: 4 najbolja obroka nakon vežbanja

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *