Najbolje namirnice za muško zdravlje - Men`s Health

Najbolje namirnice za muško zdravlje

Muškarci treba da unose nutrijente koji sprečavaju karcinom prostate ili čuvaju mišićno tkivo. Pročitaj koje namirnice ti mogu pomoći da živiš zdravije i osjećaš se bolje.

Dosta hrane koju muškarci preferiraju nisu najbolji izbor za njihovo zdravlje. Kako bi smanjili rizik od bolesti srca i karcinoma, ali i poboljšali svoje performanse (od sobe za sastanke do kreveta), muškarci bi svakako trebalo da sledeće namirnice učine uobičajenim delom svoje ishrane: 

PARADAJZ ZA PROSTATU
Paradajz, posebno proizvodi od paradajza izvanredan su izvor likopena. Likopen je karotenoid, prirodni antioksidans koji se nalazi u voću i povrću, a koji je primera radi zaslužan za intenzivno crvenu boju paradajza. U organizmu, koncentriše se u prostati i testisima, a njegova konzumacija povezana je sa smanjenim rizikom karcinoma prostate. Tako je Health Professionals Follow-Up Study – istraživanje čiji je cilj proučavanje uticaja ishrane na incidenciju ozbiljnih bolesti isključivo kod muškaraca pokazalo na 50 hiljada ispitanika da barem 2 serviranja umaka od paradajza nedeljno smanjuje rizik od karcinoma prostate za 23 posto. Likopen se nalazi i u lubenici, a zanimljivo je da su naučnici u jednoj studiji otkrili kako sastojak lubenice citrulin utiče na krvne žile jednako kao tableta Viagre i tako može na prirodan način poslužiti kao pomoć pri postizanju i održavanju erekcije.

MASNA RIBA ZA SRCE
Dobro je poznato da je masna riba (losos, sardine, tuna, skuša) najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, posebno eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) masne kiseline. Ove vredne višestruko nezasićene masnoće pridonose normalnoj funkciji srca i izuzetno su bitne za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Riba se ujedno ističe sadržajem visokokvalitetnih belančevina kao i brojnim vitaminima i mineralima, naročito antioksidansom selenom. Preporuka je konzumirati masnu ribu barem 2 puta nedeljno.

Pročitajte i  5 namirnica koje će vam pomoći da smršate

INTEGRALNE ŽITARICE ZA PROBAVU
Integralne  žitarice osiguravaju složene ugljene hidrate, vitamine, minerale i za pravilnu probavu izuzetno važne stvari – vlakna. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovnom pražnjenju creva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i na taj način se minimizira rizik od brojnih opasnih stanja. Osim toga, ishrana bogata vlaknima može biti od koristi u regulisanju telesne mase. Vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrednost, ali zbog sposobnosti da apsorbuju vodu mogu pridoneti osećaju sitosti. Ako nisi probao kvinoju, svakako to učini, budući da sadrži lutein, sastojak s povoljnim učinkom na zdravlje prostate.

JAJA ZA KOSU
Jaja se ističu sadržajem visokokvalitetnih proteina koji su neophodni za rast kose. Takođe sadrže biotin, vitamin B grupe izuzetno bitan za zdravlje kose budući da jača folikule kose. Žumance jajeta je ujedno vredan izvor selena i cinka, 2 minerala koja pridonose održanju normalne kose. Nedovoljan unos cinka, na primer, može rezultovati tankom kosom, kao i njenim gubitkom.

OSTRIGE ZA SEKSUALNI ŽIVOT
Samo nekoliko ostriga dnevno zadovoljiće tvoje dnevne potrebe za cinkom. Veruje se da cink poboljšava funkciju reproduktivnog sistema i povećava broj ejakulata. Kao dodatan plus, cink pridonosi održanju normalnog nivoa testosterona u krvi. Dobar izvor cinka su i školjke, nemasna govedina ili svinjetina, kao i mahunarke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *