Kako da iz svakog vina izvučete ono najbolje - Men`s Health

Kako da iz svakog vina izvučete ono najbolje

Pol Greko, somelijer iz jednog njujorškog vinskog bara pokazaće vam kako da iz svakog vina izvučete ono najbolje.

NOVO PRAVILO #1

Slobodno stavite crno vino u frižider da, i to odmah pored belog vina. osim ako nemate vinski podrum – ili barem hladan podrum u kome flašu možete odložiti i pored mašine za pranje veša. naime, crno vino se može pregrejati ali tada gubi ukus.

OPREZ

Nemojte da zaboravite crno vino u frižideru. Da, znamo da nije otvoreno, ali čep može da se stegne zbog suvog vazduha u frižideru i da propusti vazduh u flašu (iako bi taj proces mogao da traje i do dve godine).

NOVO PRAVILO #2

Crno vino poslužite malo ohlađeno a belo malo ugrejano jasno nam je da bi posluživanje vina trebalo da bude vrlo jednostavno. ali, pre nego što se vratite pivu, uzmite u obzir “enologiku”: kad je crno vino na sobnoj temperaturi, alkohol može prevladati nad njegovim ukusom. a poslužite li belo vino pravo iz frižidera, velika je verovatnoća da je previše hladno, pa nećete osetiti svu punoću ukusa.

PRIPREMITE SE

Ako je crno vino na sobnoj temperaturi, stavite ga u frižider oko 30 minuta pre posluživanja. a ako je u frižideru izvadite ga 30 minuta pre konzumacije. Ohlađena bela vina ostavite oko 20 minuta na sobnoj temperaturi pre nego što krenete da uživate u finoj čaši. vidite? nije baš toliko komplikovano.

NOVO PRAVILO #3

Da, vaše vino može imati bolji ukus da li ste ikada otvorili flašu, okusili vino i osetili gorak ukus? Nemojte žuriti sa sipanjem. Postoji mogućnost da tanini u vinu nisu potpuno proradili – što malo vremena i vazduha može popraviti.

Pročitajte i  3 razloga da odmah popijete čašu vina

POPRAVNI

Ako vino ima kiselkast ukus natočite ga u bokal sa širokim dnom a potom uživajte u drugoj flaši. Na prvu se vratite nakon nekoliko sati. Još uvek vam ne odgovara ukus? Možda je vino stvarno loše.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *