Lek za brzu hranu - Men`s Health

Lek za brzu hranu

Ako je verovati rezultatima istraživanja magazina British Journal of Nutrition, riblje ulje može da ublaži posledice brže hrane u vašem inače savršeno isplaniranom režimu ishrane.

KAKVE SU KORISTI RIBLJEG ULJA
Brza hrana koja sadrži visok nivo rafiniranih šećera i zasićenih masti stvaraju upale i povećavaju nivo nezdravih masti u vašoj krvi. Dodatno kao rezutltat svih ovih poremećaja remeti se i proces neurogeneze, odnosno  proces stvaranja novih nervnih ćeija u vašem mozgu, kaže koautor ovog istraživanja dr Lusi Pikavans.

Kada vam je neurogeneza poremećena ona može uticati na vaše pamćenje i sposobnost učenja, u ekstremnim slučajevima, može dovesti i do Alchajmerove bolesti. Šta više, kreiranje nervnih ćelija je poslebno važno za deo mozga koji kontroliše unos hrane i regulisanje telesne težine. Tako da ukoliko jedete đubre od hrane to će vas samo voditi ka još većem unosu istih namirnica.

Međutim, riblje ulje se bori protiv bre hrane tako što podstiče neurogenezu. Ovo naravno ne znači da bi trenalo da navališ na prvi džak keksa u prodavnici sa pilulom ribljeg ulja u drugoj ruci. Pošto riblje ulje nije magična pilula i dalje bi se trebalo pozabaviti svim tim kalorijama. Ali ono što možete da uradite je da u vaš režim ishrane, dodate više riba koje su bogate omega-3 mastima kao što su losos ili skuša. Nedavna studija časopisa Annals of Internal Medicine otkrila je da su muškarci sa visokim nivoom omega 3 masnih kiselina u krvi živeli preko dve godine duže od onih muškaraca kojima je riblje ulje manjkalo.

DOZIRANJE
Kao što smo već napomenuli pilule sa ribljim uljem nisu magične i ne bi trebalo da se uzimaju u preteranim količinama, pošto mogu dovesti do nepovoljnih alergija i nuspojava. Najbolje je da pre nego što krenete ubacivanjem ribljeg ulja u vašu ishranu (u bilo kom obliku) da se konsulutjete sa lekarom.

Pročitajte i  Kako da smršate uz pomoć čipsa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *