Hranom protiv godina - Men`s Health

Hranom protiv godina

BOROVNICE PROTIV SRČANIH BOLESTI
Ove malene bobice već su odavno pronašle svoje mesto na popisu supernamirnica. Borovnice obiluju antioksidansima, a polifenoli, koje sadrže, poboljšavaju motorne funkcije. Njihovo redovno konzumiranje smanjuje mogućnost obolevanja od karcinoma, dijabetesa i srčanih bolesti. Šta više, studija je pokazala da žene koje redovno jedu borovnice, kao i ostalu hranu slične nutritivne vrednosti, umanjuju rizik od srčanog udara za čak 32 posto.

OVSENA KAŠA BRIŠE BORE
Ovas se već godinama spominje u kontekstu smanjenja holesterola, a sada nam stiže još dobrih vesti. Zob će tako vašu kožu učiniti svežom i smanjiti naboranost.

JAJA ŠTITE OD GUBITKA VIDA
Uprkos tome što se često nalaze na meti nutricionista zbog holesterola, jaja sadrže mnoštvo vitamina B. Tako ona sadrže B1, B2, B3, B5, B6 i B12 vitamin, biotin, kolin i folnu kiselinu – spojeve koji čine vašu kožu zdravijom. Osim toga, jaja obiluju proteinima koja vas štite od gubitka vida.

ČAJ ZA DUGOVEČNOST
Topli napitak čiju tradiciju ispijanja danas neguju gotovo sve svetske kulture pravi je izvor zdravlja, što se posebno odnosi na zeleni čaj. On pomaže detoksikaciju, odličan je u borbi protiv akni, deluje protivupalno, a pokazalo se da i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za četvrtinu.

GREJP UNIŠTAVA INFEKCIJE
Ovaj snažni antioksidans mnogi smatraju rajskim voćem, a njegov gorak ukus izvor je vitamina koji uništavaju širok spektar mikroba, uključujući viruse, bakterije i gljivice. Ovo voće sa Barbadosa pomaže pri gubljenju kilograma i podstiče proizvodnju “dobrog” holesterola.

Ali imajte na umu da samo jedna čaša soka ovog agruma može smanjiti delotvornost crevnih enzima, koji olakšavaju apsorpciju lekova.

SOK OD NARA ZA PLODNOST
Ako niste preterani ljubitelj čaja, svoj organizam probudite sokom od nara – voća koje oduvek važi kao za simbol zdravlja, plodnosti i večnog života. Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno delovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače. Odličan je izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida, kao i fitohemikalija koje pomažu prevenciji osteoporoze.

Pročitajte i  Prava ishrana u paleolitu
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *