Predlog za zdrav početak dana - Men`s Health

Predlog za zdrav početak dana

Cimet i med su najzdravja kombinacija koja nam zavodi čulo mirisa i ukusa, ali ova kombinacija je isto tako jako moćan detoksikator organizma i zato teba da vam bude neizostavan deo prolećnih i letnjih dana.

Postoji jedna formula za jedan napitak koji je lak za pravljenje, a možda su ga i naše bake koristile za ulepšavanje. Odnos meda i cimeta treba da bude 2:1 (na dve kašike meda ide jedna kašika cimeta), cimet treba da provri u šoljici vode (250 ml.) a kada se ohladni, dodaje se med. Med se po pravilu dodaje drvenom kašikom i u hladnom napitku, jer u suprtonom toplina unštava brojne njegove dragocene sastojke. Detoksikator pijete ujutru na prazan želudac, a preporučljivo je i uveče pre spavanja.

KAKO U SUŠTINI DELUJE?
Cimet unesen u organizam deluje slično kao hormon insulin. Ovaj hormon je odgovoran za regulaciju šećera u krvi, pa se smatra da redovna konzumacija cimeta povećava i poboljšava funkciju glukoze dugotrajno. Isto tako, povećava i antioksidativnu moć organizma i usporava digestiju. 

Drugim rečima pokreće celi taj sklop enzima koji imate u telu kako bi funkcionisali pravilno i ispunjeno, pa je krajnji efekat oslobađanje od viška. 

Med kao mala slatka zamena prostog šećera će vam zasititi potrebu za slatkim, duže će se prerađivati u organizmu i nećete imati želju za drugim, nezrdavim desertima. 

 

Pročitajte i  Veganski gurmanluci: Kašica od banane i konoplje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *