Zdrava, izbalansirana ishrana - Men`s Health

Zdrava, izbalansirana ishrana

Svakodnevno nas zasipaju kojekakvim dijetama koje asociraju na gladovanje, a koje uopšte nisu zdrave. Nemojte držati dijete, nego se hranite zdravo konstantno. Neka vaša dijeta bude zdrava ishrana. Uostalom dijeta u anglo-saksonskim zemljama znači zdrava ishrana.

Razni predlozi i saveti serviraju, pa dolazimo u dileme, da li se hraniti sa minimalnim unosom ugljenih hidrata ili sa većim unosom proteina itd. Ključ je u balansiranoj ishrani, koja mora sadržati ugljene hidrate i zdrave masti, kao osnovno gorivo naših mišića, kao i belančevine(protein) koji nam je potreban za oporavak. Osim toga, našem telu je potreban unos vitamina i minerala kako bi normalno funkcionisalo.
Industrija suplemenata – dodataka ishrani je jaka, tako da nas i oni obasipaju raznim proizvodima, energijom iz praha i kesica. Naravno, ovi proizvodi još više zbunjuju jer treba odabrati kvalitetne varijacije istih. Kao što i sama reč kaže – suplementi su dodaci ishrani, a ne osnovni nutritijenti. Znači oni su samo dodatak, a ključna stvar je zdrava ishrana.

Svako od nas je specifičan, ima svoje potrebe i aktivnosti, pa u skladu sa tim treba da unosi onoliko hrane, koliko mu je potrebno za optimalno funkcionisanje. Znači, ukoliko želite da smršate, unosite 500 kalorija manje, a ukoliko želite da se ugojite, tj dobijete na kvalitetnoj masi, unosite 500 kalorija više.

Dakle istina je negde u sredini. Napravite promene u vašoj ishrani, usvojite zdrave navike, jednu po jednu, kvalitetno i postepeno. Pratite kako vaše telo reaguje sve dok ne bude napretka, koji će sigurno doći ukoliko trenirate i hranite se zdravo.

 

Pročitajte i  Vitamin D nije koristan koliko se čini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *