Naučnici su potvrdili: Ova dijeta će "pojesti" vaše kalorije - Men`s Health

Naučnici su potvrdili: Ova dijeta će “pojesti” vaše kalorije

Gvožđe kao izvor zdravlja: Ove namirnice ga imaju najviše!

Svakodnevno tabanje asfalta ili pumpanje mišića dizanjem gvožđa možda zvuči kao jedini način da se otope masne naslage i sprže kalorije. Međutim, prečesto se umanjuje značaj dobre i isplanirane ishrane.

Sudeći po novim istraživanjima Univerziteta u Bostonu, unošenjem manje ugljenih hidrata pospešujete sagorevanje kalorija.

Tokom 20 nedelja 243 učesnika (starosti između 18 i 65 godina) kojima je dijagnostikovana gojaznost bila su na specijalno pripremljenoj dijeti. Prvobitno je predviđeno da eksperiment traje 10 nedelja, ali kako je po isteku datog roka više od pola učesnika već ostvarilo cilj (gubitak od 10 do 14% težine), istraživači su odlučili da nastave sa ispitivanjem.

Tokom preostalih nedelja naučnici su uspeli da prikupe podatke koji govore u korist teoriji – smanjenje unosa ugljenih hidrata pospešuje sagorevanje kalorija.

Foto: Profimedia

“Cilj ovog eksperimenta bio je da se pokaže kako unos različitih vrsta ugljenih hidrata utiče na nivo energije u organizmu, ali smo došli do potpuno drugačijih rezultata. Ispostavilo se da u zavisnosti od količine hidrata koje su učesnici unosili dobijamo podatke o velikim varijacijama u potrošnji kalorija”, objašnjavaja sa Univerziteta u Bostonu.

“Tokom istraživanja nismo merili odnos sitosti i gladi, te smo naknadno sproveli i manji eksperiment da bismo se pozabavili i tim pitanjem. Rezultati idu u korist ove dijete – manje ugljenih hidrata direktno je povezano sa osećajem sitosti, što utiče i na dugoročne planove mršavljenja”, dodaju naučnici.

Foto: Shutterstock / Priredio: D. K.

Pročitajte i  Prolećnji specijalitet: Ljuta piletina sa mangom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *