Jedan jednostavan trik pretvara beli hleb u super zdravu hranu - Men`s Health

Jedan jednostavan trik pretvara beli hleb u super zdravu hranu

Belom hlebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamnoputiji “rođak”, ali to izgleda da nam nimalo ne smeta – istraživanja su pokazala da on čini sastavni deo trpeze u čak 76% domaćinstava Evrope. Kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu “nezdravu” namirnicu u super hranu!

Do sada je najveća mana belog hleba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Beli hleb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, “gladni” naučnici demonstrirali su kako tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

Foto: Profimedia

Zamrzavanje pre tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umesto šećerom, hleb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vežbu. Istraživači veruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju sećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

Dobra vest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hleba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.

Foto: Shutterstock/ Priredio: D. K.

Pročitajte i  Smršajte uz pomoć glikemijskog indeksa
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *