Šta bi trebalo da jedete pre i posle treninga - Men`s Health

Šta bi trebalo da jedete pre i posle treninga

Danas nećemo da pišemo o namirnicama koje bi trebalo da jedete tokom dana, nego o onima koje se preporučuju kao obrok pre i posle treninga.

Regularne užine su od velike važnosti za zdrav aktivan način života. Mali obroci pre i nakon treninga treba da budu hranljivi, ukusni i da zadovoljavaju vaše dnevne potrebe.

Evo šta bi bilo preporučljivo da u tim slučajevima jedete:

VOĆE I JOGURT
Sveže voće daje organizmu brzu dozu energije. Voće poput ananasa, narandže i kivija puno je vitamina C koji je potreban zglobovima i vezivnom tkivu. Par sati pre treninga napravite salatu od voća s jogurtom, a sve “začinite” s malo orašastih plodova.

SVEŽA SALATA
Obična salata čini jedan super obrok. Na primer, jedna čaša graška ima oko 35 kalorija, a odličan je izvor magnezijuma koji pomaže u izgradnji mišića i ojačava kosti. Napravite salatu od svežeg povrća, a za dodatak kalcijuma na vrh pospite malo parmezana.

JAJA
Jedno jaje ima oko 72 kalorije, 1.6 grama zasićenih masti, lutein i vitamine A i B12. Većina hranjivih materija se nalazi u žumancetu jajeta, stoga jedite i belance i žumance kako biste iskoristili sve dobrobiti jajeta za organizam.

PARADAJZ ČORBA
Lagana i sveža paradajz čorba može se jesti hladna ili topla, ne samo kao predjelo nego i kao međuobrok. Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C, kalijuma koji se nalazi u većini sportskih pića jer pomaže organizmu da održi ravnotežu tečnosti i deluje kao zaštita od grčeva.

Pre treninga ne bi trebalo da unosite masti, jer se one sporo vare. Potrudite se da se ograničite na oko 15 grama masti u obroku pre treninga. Međutim, korisno je da znate da esencijalne masti podižu i održavaju nivo testosterona – ključnog hormona za izgradnju mišića. Ove masti možete da unesete kroz tunjevinu, jaja i piletinu.

Pročitajte i  Da li je svakodnevno konzumiranje tunjevine bezbedno?

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *