Roštilj gori od šolje? - Men`s Health

Roštilj gori od šolje?

Kada ste poslednji put koristili svoj roštilj verovatno ste ostavili da se ohladi malo i onda ga zanemarili celz zimu, ajde priznajte svima nam se to dešavalo. E upravo taj potez omogućio je ostacima hrane na rešetkama, ivicama i unutar samog grila, da se pretvore  u gnojave bakterije koje izazivaju povraćanje. “Onda uzmete četkicu pa malo postavite marinadu po rešetkama i time kontaminirate četku, pa zatim i samu marinadu, a zatim i samo meso. Tako se bakterije šire do neslućenih granica” kaže doktor Fransis Busta iz National Center for Food Prevention and Defense univerziteta u Minesoti.

Tako da pre nego što krenete na sledećem izletu da potrujete porodicu i prijatelje, pratite ove korake kako bi vaš roštilj učinili bezbednim.

IZRIBAJTE REŠETKE
Rastavite vaš roštilj, i dobrooo ih sredstvom za čišćenje čelika ili možete nekim jakom sapunom, izribate ih sunđerom i naravno isperite vodom. Kada se osuše i budu ponovo čiste dobro pogledajte imaju li rđu negde. Rešetke od livenog gvožđa mogu se premazati uljem na mestu gde su počele da rđaju, ali ako imate rešetku koja je prelivena porcelanom, onda će morati da bude zamenjena.

ISKOPAJTE OSTATKE PROŠLIH OBROKA
Isprazite deo sa pepelom, a zatim sa čvrstom plastičnom špatulom sastružite ugljenisane delove hrane koji su tu ostali samo Bog zna od kad. “Ostaci hrane zapravo mogu da utiču na perfomanse vašeg roštilja, pošto ostaci hrane mogu da privuku deo toplote” Kevin Kolman, roštilj majstor. Kada očistite celo dno, isperite vodom i ostavite da se osuši.

ISPOLIRAJTE SPOLJAŠNJOST
Ukoliko imate roštilj koji pored ima i radnu površinu, nemojte na nju da zaboravite nikako. Očistite ove delove kada budete čistili samu spoljašnjost i ručice roštilja sa sredstvima baziranim na amonijaku i mekim papirom. Uklonite one tvrdokorne fleke sa onim zelenim delom sunđera, ali gledajte ipak da ne oštetite čelik preteranim trljanjem.

Pročitajte i  Kako vam omiljena hrana može pomoći da smršate?

PRIPALITE ROŠTILJ
Kada se svi delovi osuše, sastavite ponovo roštilj i zapalite vatru. Svaki put kada pripalite roštilj ovog leta ostavite da se ugreje nekih 20 minuta, ali pazite da ravnomerno raširite ugalj ispod rešetke. Premeštanje žara na jednu stranu dozvoljava da na “hladnoj” strani bakterije prežive. Kada završite sa roštiljanjem, nemojte da zaboravite ovog puta da sastružute ostatke roštiljskog mesa.

Nakon celodnevnog uživanja sa prijateljima, nemojte da vas mrzi da roštilj očistite, to će vam sačuvati zdravlje, a i zdravlje vaših prijatelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *