Sve o amino kiselinama - Men`s Health

Sve o amino kiselinama

Ono što je prilično poznato jeste da proteini sačinjavaju oko 20% našeg tela i da su najvažniji za izgradnju mišića. Ali ono što je manje poznato, jeste da proteini neumorno rade na tome da održe funkcije našeg imunog sistema, zdravu kožu, nokte i kosu, kao i da pomažu našem telu da proizvodi enzime i hormone od vitalnog značaja, uključujući insulin i glukagon, koji pomažu regulaciji nivoa šećera u krvi i zaustavljaju skladištenje suvišne masti. 

ESENCIJALNE I NEESENCIJALNE AMINO KISELINE
Amino – kiseline dele se na esencijalne i neesencijalne. Esencijalne ne mogu biti sintetizovane od strane našeg tela i moraju se unositi putem ishrane. Osam esencijalnih amino – kiselina su izoleucin, leucin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.

Neesencijalne amino kiseline naše telo može da sintetiše i ne moraju se unositi kroz ishranu. To su glutamat, alanin, aspartat, glutamin, arginin, prolin, serin, tirozin, cistein, taurin i glicin.

MANJE POZNATO
Histidin se pominje kao deveta esencijalna amino – kiselina, jer se telo povremeno bori da obezbedi dovoljnu količinu.

Termin neesencijalne amino kiseline je suviše pojednostavljen. Telo ima potencijala da ih proizvodi usled uticaja okoline, poput izloženosti velikoj količini toksina i polutanata, koja može sprečiti telo da proizvodi ove amino – kiseline. Zato je značajno da se sve amino – kiseline smatraju jednako važnim i vrednim da im se obezbedi prostor u ishrani.

SUPLEMENTI
Većina šejkova proteina surutke uključuje neke od 21 amino – kiseline koje smo pominjali, ali tri su posebno vredne pomena kada je reč o fizičkom treningu. Leucin, izoleucin i valin su jedine definisane kao amino kiseline razgranatih lanaca (BCAA).

Takođe, one su jedine koje se oksiduju u zamenu za energiju tokom treninga, poništavajući svoje visoko anaboličko dejstvo, naročito za izgradnju mišića. Zato upotreba BCAA suplemenata tokom treninga ima toliko pozitivnih efekata. Zajedno, ove tri esencijalne amino – kiseline mogu obuhvatiti do jedne trećine proteina u mišićima. To je zato što one sprečavaju oštećenja mišićnog tkiva tokom intenzivnih treninga. Takođe, one pomažu oslobađanje ljudskog hormona rasta.

Pročitajte i  Vino i hrana: Kako ovo božansko piće poboljšava ukus jela?

BCAA
BCAA bi trebalo da konzumira svako ko se bavi dizanjem tegova. Postoje dokazi koji ukazuju na to da BCAA poboljšava izdržljivost . Najbolje je konzumirati BCAA u formi kapsule, umesto tablete ili tečnosti.  Dose od 6 do 15 graa dnevno mogu poboljšati obnavljanje mišića I oporavak organizma tokom intenzivnih perioda treniranja.

Ove amino kiseline mogu da se kozumiraju pre, tokom i nakon treninga. Studije su pokazale da uzimanje BCAA tokom i nakon treninga mogu sprečiti slom mišića, dok konzumiranje pre treninga može sprečiti umor mišića. Pozitivan efekat imaju i kada se uzimaju poslednje u toku dana.

Konzumiranje BCAA pre treninga snižava nivo leucina, izoleucina i valina u jetri, preusmeravajući ih u mišiće radi sinteze proteina mišića. Postarajte se samo da ne trenirate na prazan stomak, jer se nećete osećati ni malo prijatno.  Najbolje rešenje je konzumiranje BCAA pre i tokom treninga, uz protein surutke nakon teretane. One vam možda mogu pomoći i da se brže oporavite od treninga.

NEŽELJENA DEJSTVA
BCAA su uglavnom bezbedne, ukoliko ih unosite u normalnim količinama i izvorima proteina kroz ishranu. Preteran unos može dovesti do smanjenja apsorpcije drugih amino kiselina. Jedini problem sa amino kiselinama jeste to što se brzo kvare. Amino kiseline ne skladišti naše telo onako kako skladišti skrob i protein kao masti, ali one mogu biti zamenjene.

Telo ne može da ih napravi, ali to ne znači da morate da uzimate BCAA suplemente. Ovi važni izgrađivači mišića nalaze se u odreženoj hrani.

PRIRODNI IZVORI AMINO KSIELINA
Jaja nude širok spektar esencijalnih amino kiselina, kao i holina koji štiti jetru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *