Napravite sami svoje proteinske čokoladice - Men`s Health

Napravite sami svoje proteinske čokoladice

Verujemo da nikada na putu do teretane ne jedete “Snikers”, ali ako bolje pogledate sastojke svoje omiljene proteinske čokoladice, shvatićete da je prepuna šećera, konzervansa, veštačkih boja i ukusa koje inače izbegavate u svim drugim jelima.

Pogledajte i: 5 iznenađujućih izvora proteina

Zato, napravite sami svoje proteinske poslastice! Veoma su jednostavne za spremanje, većina njih se čak i ne peku. Ako ih budete sami pravili, možete koristiti žitarice celog zrna, što nije slučaj sa kupovnim slatkišima.

Kao osnovu za vaše proteinske poslastice možete koristiti neke od ovih žitarica:

VALJANI OVAS
Sa visokim sadržajem vlakana, ovas obezbeđuje osećaj sitosti. Takođe, beta – glukan, vrsta vlakna u ovsu može sniziti vaš holesterol.

Pogledajte i: Izaberite prave žitarice

AMARANT
Poput kinoe, amarant donosi protein koji jača kosti i obasipa mišiće mineralima, uključujući gvožđe, magnezijum, fosfor i kalijum.

KLICE PŠENICE
Još jedan izvor proteina,bogat vitaminom E, moćnim antioksidansom koji se preventivno bori protiv raka.

PROSO
Hrskavi dodatak koji se slaže uz svaki recept za zdravu čokoladicu. Prženo proso može se koristiti umesto oraha, a istovremeno organizmu daju magnezijum koji štiti srce i fosfor koji obnavlja ćelije.

Pogledajte i: Grčka dijeta: način ishrane koji će vam pomoći da mršavite brzo i zdravo

“Najbrži i naujlakši način da dodate protein u domaće čokoladice jeste da koristite i protein surutke ili vegeterijanski prah proteina” – kaže Kamila Salzburi, autor knjige “Moć gladi: Ultimativni kuvar za energetske čokoladice”. Orasi, uključujući i lešnike, bademe, kikiriki i indijski orah, semenke poput suncokretovih i konopljinih, chia i lanenog semena i susama, kao i prirodni, nezaslađeni orahov ili puter semenki, takođe će pružiti dodatne količine proteina, zajedno sa zdravim mastima i vlaknima koja se bore protiv gladi.

Budite smeli i dodajte razne ukuse, koji vas neće opteretiti kalorijama. Naprimer, za čokoladni ukus dodajte mrvljene delove 100% kakao semenki, koje su možan antioksidant, a ne sadrže šećer. Za intenzivan ukus kafe, koristite malu količinu espreso praha. Ukus limuna daće poslastici svež, voćni ukus, dok začini poput cimeta, đumbira, bundeve, karanfilića i muskatnog oraščića daju ukus pečenih poslastica.

Pogledajte i: Proteinska dijeta, za i protiv

Izaberite neki od ova tri recepta i uživajte u zdravoj proteinskoj čokoladici.

MUSLI ČOKOLADICA

Sastojci:

1.5 čaša pahuljica kinoe

1/2 čaše seckanih oraha

1/4 čaše semenki po želji

1/4 čaše nezaslađenog, seckanog kokosa

1/2 čaše zaslađenog proteina sa ukusom vanile

1 jaje

2/3 čaše grčkog jogurta

1/3 čaše nezaslađenog putera oraha ili semenki

3 kašike meda

Pročitajte i  5 namirnica koje će vas razboleti

2 kašike topljenog kokosovog ulja

1 kašika kore limuna

½ čaša suvog voća

Pogledajte i: Napici koji imaju više kalorija od čokoladnog kolača

Priprema:

Zagrejte rernu na 350 stepeni. Obložite pleh veličine oko 20 x 20 cm papirom za pečenje i podmažite. Raširite kinou, orahe, semenke i kokos po plehu i zapecite oko 6-8 minuta. Prespite u veliku posudu i ostavite da se ohladi. U ohlađenu smesu dodajte ostale sastojke i mešajte dok se dobro ne sjedini. U posudu za pečenje sipajte ovu smesu i prelijte puterom. Pecite oko 14 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Od ove smese dobićete 12 čokoladica.

Nutritivne vrednosti po čokoladici:

227 kalorija, 11 g proteina, 20 g ugljenih hidrata, 5 g šećera, 12 g masti, 2 g vlakana.

VOĆNE PROTEINSKE ČOKOLADICE

Sastojci:

1 čaša suvog voća

1 čaša tople vode

1.5 čaše valjanog ovsa

1 čaša proteina surutke sa ukusom vanile

3 kašike niskomasnog mleka

2 kašičice kore rendanog limuna ili narandže

Pogledajte i: “Voćni” burger

Priprema:

Obložite manji pleh za pečenje papirom i podmažite. U posebnoj posudi sjedinite voće i vodu. Neka odstoji dok voće ne omekša, oko 5-10 minuta. Ocedite preostalu vodu i osušite. Ovas stavite u blender i miskujte dok se ne napravi prah. Dodajte voće, protein, mleko i rendanu koru limuna ili narandže. Miksujte dok se voće lepo ne isecka i dok se sastojci ne sjedine. Sipajte smesu u pleh. Preko smese možete postaviti podmazan papir, da bi dezert u plehu bio ravan. Stavite u frižider na 30 minuta. Izvadite kolač na dasku za sečenje i isecite 6 jednakih čokoladica.

Nutritivne vrednosti po čokoladici:

252 kalorje, 17 g proteina, 41 g ugljenih hidrata, 23 g šećera, 3 g masti, 41 g vlakana.

ČOKOLADICA SA BRUSNICOM I NARANDŽOM

Sastojci:

1 čaša valjanog ovsa

1/2 čaše putera oraha ili semenki

1+1/3 čaše niskomasnog mleka

 1+1/3 čaše vegeterijanskog praha proteina sa ukusom vanile

1/3 čaše suvih brusnica

2 kašičice rendane kore narandže

Priprema:

Obložite pleh veličine oko 20 x 20 cm pek papirom i podmažite. U blender stavite ovas i mikujte dok se ne napravi prah. U to dodajte puter i mleko i miksujte dok ne postane glatko. Dodajte protein u blender i miksujte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte i brusnice i koru narandže. Smesu sipajte u pleh. Preko smese možete postaviti podmazan papir, da bi dezert u plehu bio ravan. Prekrijte i neka u frižideru preko noći. Izvadite kolač na dasku za sečenje i isecite 8 jednakih čokoladica.

Nutritivne vrednosti po čokoladici:

234 kalorija, 20 g proteina, 15 g ugljenih hidrata, 5 g šećera, 11 g masti, 3 g vlakana.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *