Namirnice koje bi trebalo da dodate žitaricama - Men`s Health

Namirnice koje bi trebalo da dodate žitaricama

Kada kupujete žitarice, vodite se pravilom odnosa 5:5:10: 5 g vlakana, 5 g proteina i ne više od 10 grama šećera po porciji – kaže Kim Larson, nutricionista i specijalista za sportsku ishranu. Ako vaše omiljeno pakovanje žitarica ima veće brojke kada posmatrate kroz ovu proporciju, a želite da dobijete mišićnu masu, dodajte mleko.

Evo još nekoliko primera kako možete poboljšati zdravstveno stanje i postići željene rezultate, jednostavnim dodavanjem nekih namirnica u vašu omiljenu porciju žitarica.

BOLJI RAD MOZGA
Dodajte:

1/4 čaše komadića crne čokolade (65 mg flavonoida)

1 čaša kupina (213 mg flavonoida)

Da unesete više flavonoida dodajte crnu čokoladu u vaše žitarice. Ovi antioksidanti će vam pojačati kognitivne sposobnosti. Za dugoročno pozitivno dejstvo, dodajte kupine, jer one sadrže flavonoide koji pomažu memoriji na duže staze.

ZDRAVIJE SRCE
Dodajte:

1/3 čaše seckanih badema (10 g mono-nezasićenih masti)

1 veliku seckanu jabuku (1.4 g pektina)

Priuštite sebi bademe, jer oni sadrže magnezijum i selen, minerale koji mogu sprečiti srčana oboljenja. Dodajte i jabuku da biste uneli pektin, vrstu vlakna koja može sniziti holesterol.

VEĆI MIŠIĆI
Dodajte:

120 ml čistog grčkog jogurta umesto mleka (12 g proteina)

¼ čaše neslanog semena bundeve (4 g proteina)

Ako imate sat ili više vremena pre treninga koji podrazumeva dizanje tegova, dodajte 15 g proteina u vaše žitarice, da biste obezbedili brržu izgradnju mišića. Semenke bundeve i grčki jogurt su odlična kombinacija. Ako nemate toliko vremena, dodajte ugljene hidrate koji se lako vare poput suvih višanja.

RAVAN STOMAK
Dodajte:

1 kašiku chia semenki (5 g vlakana)

1 zelenu seckanu bananu (3 g vlakana)

Fokusirajte se na vlakna. „Zasitiće vas brže i duže ćete biti siti, pa ćete izbeći osećaj gladi između doručka i ručka“ – kaže Larson. Dodajte chia semenke koje sadrže rastvorljiva vlakna i zelene banane, sa vlaknima koja vam pomažu da sagorite masti, tako što razlažu uporni skrob.

Pročitajte i  9 razloga zašto ne možete da prestanete da jedete
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *