Suplementi i steroidi – u čemu je razlika? - Men`s Health

Suplementi i steroidi – u čemu je razlika?

Prošlog leta, Aleks Rodrigez, bejzbol igrač i njujorški „Jenki“ suspendovan je za čitavu sezonu 2014. zbog korišćenja lekova za pojačanje performnsi, uključujući i testosteron kreme i injekcije hormona rasta. Pošto su slični proizvodi dostupni u prodavnicama sportske ishrane i suplemenata, neki kupci nisu razumeli sličnost između suplemenata i ovih zabranjenih lekova. Problem je nastao jer je legalnim, bezbednim suplementima dato loše ime.

Testosteron i hormon rasta prirodno se nalaze u telu. Testosteron je anabolički steroid, hormon koji definiše muške karakteristike, uključujući i mišićnu masu. Žlezda hipofiza luči hormon rasta, koji aktivira receptore za rast mišića. Podizanje nivoa testosterona i hormona rasta može dodatno doprinositi ovoj oblasti, od povećanja energije i libida, do veće mišićne mase i boljih atletskih performansi.

Ali, u sintetičkoj formi, testosteron i hormon rasta aktiviraju alarme na testu na droge i oba su zabranjena u sportu zbog potencijalne moći koja korisnika izdvaja od ostalih takmičara i celo takmičenje postaje nefer.

„Testosteron i drugi anabolički steroidi povezani su i neraskidivo isprepleteni sa idejom o varanju“ – kaže Rik Kolins, jedan od najvećih eksperata za zakone o suplementima.

Van sporta, oba leka imaju medicinsku primenu, ali anabolički steroidi nalaze se na listi droga, koja varira od zemlje do zemlje. „Hormon rasta regulisan je zakonom o ograničenoj upotrebi i razlozima za prepisivanje na recept“ – kaže Kolins i dodaje da vas opsednutost testosteronom bez recepta može odvesti u zatvor.

Osim toga, korišćenje hormona za pojačanje snage nosi sa sobom ozbiljne zdravstvene rizike, od oboljenja srca i jetre do seksualne disfunkcije, uključujući i testikularnu atrofiju. Korišćenje hormona rasta može uzrokovati bol u zglobovima i disbalans između dobrog i lošeg holesterola.

Sintetički testosteron i hormon rasta mogu se naći u lokalnoj prodavnici suplemenata, a ono što tu pronađete ne bi trebalo da se meša sa zabranjenim supstancama. Neki od njih sadrže legalne hormone i prirodne sastojke, pa su čak uvršteni u hranu, umesto u dodatak ishrani.

Pročitajte i  Sagorevači masti: Treba li ih upotrebljavati?

„Razlog zašto su dodaci ishrani regulisani kao hrana, a ne kao lekovi, jeste to što sadrže prirodne sastojke koj ljudi ionako kozumiraju“ – objašnjava Kolins. „Amino kiseline, na primer, prisutne su u hrani. Suplementi napravljeni od ovih aminokiselina umnogome se razlikuju od testosterona i hormona rasta prepisanih na recept. Takvi suplementi podstiču telo da prirodno proizvodi više hormona, dok su oni u obliku lekova sintetičke verzije prirodnih hormona“.

Uistinu, postoji čvrst dokaz da amino kiseline mogu prirodno – ne sintetički – da povećaju nivo testosterona i hormona rasta, povećavajući mišićnu masu i pojačavajući atletske performanse. Studija Klinike za reproduktivnu biologiju i endokrinologiju pokazala je da D-aspartanska amino kiselina, poznata i kao D-asparganska kiselina, podstiče oslobađanje testosterona u telu, kao i da može da poveća nivo hormona rasta za čak 682% kod muškaraca i žena različite starosti, u nekim suplementima.

„Suplementi nemaju aktivne farmaceutske sastojke“ – kaže Dejv Elis, iz Sportske asocijacije za ishranu. „Postoji mnogo zakonskih regulativa koje bi proizvođači suplemenata trebali da poštuju. Napravljeni su od uobičajenih sastojaka koji se mogu naći u prodavnici, a zatim montirani zajedno u dobru prizvođačku praksu“ – zaključuje Elis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *