5 namirnica koje sprečavaju rak prostate - Men`s Health

5 namirnica koje sprečavaju rak prostate

Vaša prostata veličine je oraha, nalazi se ispod bešike i esencijalna je za vaš seksualni život. Njen zadatak je da proizvodi gustu tečnost koja formira veći deo semene tešnosti, neguje i čuva spermu. Svaki muškarac ima jednu, a statistike su pokazale da čak 70% muškaraca ne zna gde se prostata nalazi, niti čemu služi.

Veruje se da visok nivo šećera i masti imaju značajnu ulogu u povećanoj stopi oboljevanja od raka prostate. Unos mlečnih proizvoda, prerađenog mesa, alkohola i trans masti povećavaju rizik od nastanka kancera prostate.

Ali, nije sve tako crno. Postoje i dokazi da određena hrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja prostate, a možda i preventivno deluje protiv raka. Ovih 5 namirnica uvrstite u svoju ishranu da biste sačuvali prostatu i seksualno zdravlje.

PARADAJZ
Paradajz je bogat karotenoid likopenom, koji štiti ćelije i daje mu crvenu boju. Likopen je naširoko ispitivan kada je reč o antikancerogenom dejstvu, a studije su pokazale da konzumiranje likopena zaista nudi preventivnu zaštitu od raka. To uključuje antioksidantnu aktivnost, ubijanje kancerogenih ćelija, sprečavanje rasta i širenja malignih ćelija, kao i povećanje proizvodnje enzima koji štite ćelije od raka. Nedavni pregledom 17 urađenih studija zaključeno je da paradajz može da igra ulogu u prevenciji protiv raka prostate.

Likopen se najbolje apsorbuje kada se konzumira zajedno sa dijetetskim mastima. Jedna studija zaključila je da kuvanje paradajza sa maslinovim uljem značajno povećava apsorpciju likopena u poređenju sa paradajzom koji se kuva bez maslinovog ulja. Takođe, pokazalo se i da telo bolje koristi i apsorbuje likopen u prerađenim proizvodima od paradajza, poput pasiranog paradajza, u odnosu na sirov paradajz. Likopen se još može pronaći u kajsijama, lubenici i guavi.

BROKOLI
Istraživanja pokazuju da muškarci koji redovno jedu brokoli mogu imati manji rizik od raka prostate, a razlog tome je što ovo povrće može da utiče na gene. To je proces poznat kao epigenetika – neverovatnu sposobnost ishrane da promeni gene koji su aktivirani. Grupa muškaraca koji su imali rizik od raka prostate za potrebe studije stavljeni su na režim ishrane sa brokolijem ili graškom tokom 12 meseci. Naučnici su izmerili stepen promena u genima i tkivu prostate. Oni koji su jeli četiri porcije brokolika nedeljno tokom godinu dana imali su više promena u genetskom ponašanju – geni su podigli zaštitu od raka prostate, u odnosu na grupu koja je konzumirala grašak.

Brokoli i drugo krstasto povrće sadrže jedninjenje glukosinolat, koje odgovorno za njihove moćne efekte potiskivanja tumora, a na ovom polju će brojna istraživanja tek uslediti. U međuvremenu, konzumiranje od 3 do 5 porcija brokolija i drugoh krstastog povrća (kelj, kupus, karfiol) je preporučljivo. Najbolje je konzumirati ga pripremljenog na laganoj pari, kako bi sačuvao sve nutritivne blagodeti.

Pročitajte i  Roštilj za sve prilike: Kako da postanete majstor plamena

MASNA RIBA
Losos, pastrmka, skuša i sardine bogate su zdravim mastima, poznatijim kao omega 3 masne kiseline. U studiji rađenoj na životinjama, potvrđeno je daomega 3 masne kiseline DHA i EPA u ribljem ulju sprečavaju rast kancerogenih ćelija.

Podaci izvučeni iz studije sprovedene na ljudima tek treba da postanu definitivni dokaz da je ovo tačno. Ono što se trenutno zna, jeste da narodi koji konzumiraju mnigo ribe, poput Japanaca i Inuita na Aljasci, imaju nisku stopu oboljevanja od raka prostate, u odnosu na ljude koji praktikuju zapadnjačku ishranu. Zbog toga, muškarci bi trebalo da konzumiraju masnu ribu bar dva – tri puta nedeljno, ukoliko žele da zaštite prostatu. Za vegeterijance, laneno, chia seme i orasi najbolji su izvor omega 3 masnih kiselina.

NAR
Ocenjen kao „super hrana“, nar sadrži više jedinjenja koji preventivno deluju protiv raznih bolesti, poput katehin – fenola, flavonoida i antocijanina, koji su vrlo moćni antioksidanti. Postoje činjenice koje ukazuju da sok od nara može da uspori razvoj kancera prostate.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji identifikovali su jedinjenja u soku nara koja sprečavaju širenje kancerogenih ćelija prostate. Jedno probno kliničko istraživanje ispitivalo je konzumiranje soka od nara kod muškaraca obolelih od raka prostate. Pokazalo se da, u proseku, pacijenti koji su pili sok imaju duplo vremensko povećanje specifičnog antigena prostate, koje usporava progresiju ove bolesti.

Dok su ovi rezultati ohrabrujući, druga probna istraživanja pokušavaju da saznaju koliko je zapravo nar važan za zdravlje prostate.

ZELENI ČAJ
Poznato je da zamena čaja ili kafe zelenim čajem ima višestruke zdravstvene blagodeti, ali može li zeleni čaj zaštititi prostatu? Terapeutska svojstva zelenog čaja povezana su sa antioksidantnim jedinjenjima pod nazivom katehini, za koje je utvrđeno da imaju anti – kancerogeno dejstvo.

Veruje se da ova jedinjenja ometaju rad enzima koji pospešuju razvoj raka prostate i teraju maligne ćelije na samouništenje. Japanska studija, sprovedena na skoro 50.000 muškaraca u japanskom Centru za javno zdravlje, uočila je da je konzumiranje pet ili više šolja zelenog čaja dnevno smanjilo rizik od razvoja i napredovanja raka prostate za 48 procenata kod ispitanih muškaraca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *