Morska ili obična so? - Men`s Health

Morska ili obična so?

Morska so sadrži 84 minerala više u odnosu na prerađenu so, kojoj nedostaje mnogo ovih minerala. Ali kada sa sve sagleda, morska so nije mnogo zdravija. Anđela Lemond je, ispred Akademije za ishranu i dijetu, otkrila i zašto.

U ČEMU JE RAZLIKA?
Morska so je upravo ono što joj ime predstavlja – so izvađena iz mora, nastala isparavanjem morske vode. Glavna razlika između ove dve vrste soli je zapravo tekstura. I jedna i druga so imaju visok procenat natrijuma, oko 40%. Morska so sadrži malo više minerala, ali ta količina je zanemarljiva.

Postoji nekoliko vrsta morske soli, na primer, roze so Himalajskog mora. Da li je jedna vrsta zdravija od druge?

Neke soli sadrže više minerala, ali da biste uneli značajne minerale, potrebno je da u organizam unesete dosta soli. Preko soli dobijate više natrijuma. “The dietary guidelines for Americans” smatra da odrasli treba da unose 2.300 mg natrijuma dnevno, do osobe sa srčanim problemima, visokim pritiskom ili dijabetesom treba da uzimaju 1.500 mg.

Da li bi muškarci trebali da uvrste morsku so u svakodnevnu ishranu? Zašto ili zašto ne?

Zbog svoje teksture, morska so ima lepši ukus u odnosu na običnu so. Zbog ovoga bi ljudi mogli da redukuju unos natrijuma. Zbog toga, generalni savet je da jelima dodajte što manje moguće soli. Umesto nje, koristite sveže biljke, začine i prirodne alternative koje pojačavaju ukus, poput limuna ili soka od limete.

Pročitajte i  Nova etiketa ishrane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *