Salata od sočiva bogata proteinom i vlaknima - Men`s Health

Salata od sočiva bogata proteinom i vlaknima

Pribajte salatu od sočiva, popularni specijalitet grčkih restorana u Njujorku. Ovaj zdravi obrok malo je naporno spremati, zbog toga što se sočivo dugo kuva. Ali sve to vredi, jer je sočivo prebogato vlaknima i folatima koji su odlična zaštita protiv raznih bolesti!

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

1/4 seckanog luka

4 čena izgnječenog belog luka

30 ml pilećeg bujona

1 čaša sušenog, braon ili zelenog sočiva (opranog)

3 čaše vode

prstohvat soli

prstohvat bibera

4 seckana paradajza

pola čaše rendane šargarepe

pola čaše seckanih krastavaca

pola vekne ječmenog hleba, prepečenog i seckanog na kockice

1 lovorov list

pola čaše sveže zeleni (mešavina peršuna, bosiljka i lišća mladog luka)

PRIPREMA
Premažite tiganj maslinovim uljem. Propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte bujon i ostavite da proključa. Dodajte sočivo i vodu, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko sat vremena, promešajte na svakih 10-15 minuta i, ukoliko je potrebno, dodajte vodu.

Kada voda ispari, dodajte so i biber i sklonite sa vatre. Ostavite da malo odstoji pre služenja.

 

Kada se malo ohladi, u blenderu izmiksajte sočivo, paradajz, šargarepu, krastavac i biljke sa umućenim sastojcima: pola čaše sirćeta, 1 čaša maslinovog ulja, 30 g origana, soli po ukusu i 3 kašike meda.

Postavite parče hleba u svaku činiju za služenje i prelijte salatom.

Pročitajte i  Riba ili lan?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *