Šećer, so, brašno, čokolada i njihov uticaj na mozak - Men`s Health

Šećer, so, brašno, čokolada i njihov uticaj na mozak

U malim ili velikim količinama, ove namirnice su većini ljudi nezaobilazne u ishrani. Istraživanja su pokazala da su šećer, so, brašno i čokolada, sastojci koji su uglavnom na lošem glasu, zapravo najbolja hrana za mozak koji uzima 20% od svega što unosimo u organizam. Mozak je organ kome najviše treba energije, a ove namirnice mu to obezbeđju. Ipak, ne treba preterivati u njihovoj konzumaciji.

ŠEĆER
Evo jedne dobre vesti za sladokusce! Ovo sigurno niste znali, ali mozak voli da jede samo šećere. Ne jede niša drugo. Hrana mozga je šećer. Ali, nije potrebno jesti samo šećer (pogotovo onaj u čistom obliku), već i druge namirnice jer mozak izvlači šećer iz, na primer, krompira, šargarepe…

SO
Konzumacija soli u velikim količinama vezuje se za pojavu hipertenzije. U malim količinama, još bolje ako je u pitanju jodirana so, a ne morska, fundamentalna je za razvoj mozga, posebno kod dece.

BRAŠNO
Ovaj sastojak je osnovni izvor glukoze, koja je neophodna mozgu. Najbolje je koristiti integralno brašno, jer ono koje se danas proizvodi je toliko loše kao čist šećer, jer sadrži gluten i skrob.

ČOKOLADA
Umeren unos crne čokolade veoma je dobar za mozak. Problem se nalazi u mlečnim čokoladama i njihovom sadržaju (komponentama) koji se dodaju čokoladi kao što su skrob, laktoza…

Pročitajte i  Cvrčak je novi izvor proteina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *