5 stvari koje niste znali o pistaćima - Men`s Health

5 stvari koje niste znali o pistaćima

Kalifornijska industrija pravi veliki korak: upoznaje amerikance sa kremastim, puterastim i plodom jako zdravim za srce. U svetu raste statistika konzumacije pistaća i postaje enormna, u čemu prednjači Kina. Najpoznatiji kuvari koriste pistaće na najambicioznije načine, a za vas smo pripremili pet činjenica koje biste trebali da znate o pistaćima kao i kratak spisak jela koje možete praviti sa pistaćima.

1.Sjedinjene Američke Države su trenutno svetski lider u proizvodnji pistaća, a nekadašnjeg najvećeg proizvođača, Iran, nadmašile su još 2010. godine. Prodaja raste, a zalihe za izvoz udvostručile su se u poslednjih 6 godina i to od 45 miliona kilograma na 122!

2.Sa samo 3 do 4 kalorije po zrnu, pistaći su postali poznati kao „mršavi orah“ jer imaju manje kalorija nego bilo koji drugi orašasti plod. Studije su pokazale da ako konzumirate pistaće sa ljuskom, generalno ćete jesti manje.

3.Pistaći sadrže više kalijuma u odnosu na druge orašaste plodove, koji može da spusti nivo kortizola, hormona stresa.

4.Konzumiranjem pistaća možete spustiti nivo holesterola i smanjiti rizik za oboljevanje od raka. Odličan su izvor fitosterola, biljno jedinjenje koje snižava nivo lošeg holesterola (LDL) i koje je prepuno antioksidanata, uključujući karotenoide beta – karoten i lutein, koji pistaćima daje zelenu boju.

5.Crveni pistaći ne postoje u prirodi! Uvoznici boje pistaće u crveno, a ponekad i u zeleno, da bi prikrili mrlje koje nastaju prilikom tradicionalnih metoda žetve.

Fascinantno, zar ne? Ali, priznajmo, ono što najviše volimo kod pistaća je njihov ukus. Zato pistaće možete koristiti kao odličan, ukusan dodatak raznim jelima, od salata i pasta, preko mesa i školjki, do voćnih salata, meda, povrća i torti.

Pročitajte i  Kako izgubiti salo sa stomaka bez ijednog urađenog trbušnjaka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *