Roštilj da pamet stane - Men`s Health

Roštilj da pamet stane

LAGANO KRČKANO MESO, NA BRZAKA
Mekana rebarca i piletina obično zahteva da se peku lagano i polako, na indirektnoj vatri. Langov metod donosi iste rezultate, ali brzo i na direktnoj vatri. Zapalite roštilj i pratite uputstva.

POČNITE SA BILJEM
Ako marinade sa kačapom ili medom stavite odmah na meso pre pečenja, velika je mogunost da će meso pocrneti, kaže Lang. Umesto toga, počnite začinjavanjem mesa njegovom mešavinom “Četiri godišnja doba” (recept na sledećoj strani).

Da biste ispekli žilavije komade (poput rebara ili pilećih bataka), tako da pudu sočni, treba da ublažite agresivnu snagu žara. Da bi to postigao, Lamf okreće rebaraca svakih 15 minuta, kontrolišući tako temperaturu, čime prasetina polako omekšava. S druge strane, piletinu priprema u sudu za pečenje koji je napunjen tečnošću, čime se toplota ublažava i meso se kuva ujednačeno.

Završite glaziranjem
Kad je meso omekšalo, sledeći korak je glaziranje marinadom. Nemojte premazivati meso i odmah ga okrenuti direktno na vatru sa te strane, savetuje Lang. Umesto toga, premažite ga upravo nakon okretanja, sa strane koja je bila na vatri i još cvrči. Tako će se marinada lepo karamelizovati i meso će biti savršeno sjajno i lepljivo.

PRILOZI UZ MESO
To što ste majstor za roštilj, ne znači da o prilozima ne treba da razmišljate, kaže Lang.

Super kukuruz
Sa ljuskom ili bez? Osetite razliku: Grilujte kukuruz u ljusci, tako da se kuva na pari u spostvenom soku, pa onda zavrnite ljusku i pecite još malo, da bude reš po površini. Ljuska će biti i odlična “drška”. Premažite pesto sosom za ekstra aromu.

Salata od kupusa
Dodajte rendanu jabuku klasičnoj salati od kupusa. Slatkoća jabuke će biti dobar kontrast jakoj aromi roštilja, kaže Lang. On još preporučuje i da napravite kremasti preliv dan unapred, kako bi se arome bolje izmešale.

Pročitajte i  Najbolji frajeri to znaju: 7 najboljih razloga da počnete da puštate bradu

Krompir salata
Tajna dobre krompir salate je u mešanju vrelih krompira sa prelivom, čim ih obarite i oljuštite. Tako topli, oni će bolje upiti arome. Da biste krompiru dali malo arome dima, umešajte u preliv i seckane pečene ljute papričice.

BOLJI ROŠTILJ, EKSPRESNO
Kad je meso tek skinuto sa vatre, iskoristite vreme na pametan način i poboljšajte mu ukus dok se hladi na dasci za sečenje.

Da biste osvežili ukus nadimljenog mesa sa roštilja, koristite “preliv sa daske”, kaže Lang. Na velikoj dasci za sečenje mesa iseckajte 2 kašike peršuna i prelijte sa 6 kašika maslinovog ulja. Dodajte malo krupne morske soli i sveže izmrvljenog crnog bibera. Izmešajte sve na dasci, pomoću noža. Dodajte i seckanog belog luka, ljutih papričica i svežeg bilja poput majčine dušice. Izmešajte sve i onda bacite preko toga meso i počnite sa sečenjem. Svako parče umešajte u sos, pa ga prebacite na tanjir za služenje. Prelijte ostatkom sosa sa daske.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *