Sprečite pojavu raka uz roštilj i pivo - Men`s Health

Sprečite pojavu raka uz roštilj i pivo

Meso i pivo idealna kombinacija za početak lepog vremena i roštiljske sezone, sada vas štite i od opake bolesti.

ISTRAŽIVANJE
Nova studija sugeriše da kombinovanje ova dva može biti čak i bolje nego što ste mislili. Naime, naučnici iz Portugala otkrili su da mariniranje mesa u pivu smanjuje nivo kancerogenih jedinjenja i do 53 odsto.

Istraživači su ostavili šnicle svinjskog mesa u crnom, običnom i bezalkoholnom pivu da stoje oko četiri sata. Kada je zakazno vreme prošlo, izvadili su šnicle  iz marinade i pripremali ga oko 10 minuta na ćumurskom roštilju.

Kada je temperatura dostigla oko 75 stepeni celzijusovih, istraživači su šnicle sklonili sa roštilja. U svakom uzorku, studijski tim izmerio je nivo policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH), koji se formiraju kao rezultat dima i vrlo su štetna i kancerogena jedinjenja.

REZULTATI
Crno pivo imalo je najjači efekat u smanjenu PAH, dok je bezalkoholno smanjilo ova jedinjenja za 25 odsto, a obično za 13 odsto.

Osim pripremanja marinade od piva za meso, postoje i drugi koraci koje možete preduzeti kako bi se smanjila ova jedinjenja prilikom roštiljanja omiljenog mesa:

– Roštiljajte što dalje od ćumura

– uklonite vidljive masnoće sa mesa da izbegnete kapljanje po ćumuru.

– menjajte često ćumur

Sledite ove korake i uživajte u omiljenom obroku.

Pročitajte i  Zdravo mršavljenje: Dva kilograma manje za nedelju dana
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *