Obiman doručak ili obimna večera, šta izabrati? - Men`s Health

Obiman doručak ili obimna večera, šta izabrati?

Svi smo učuli pravila za vitkiji stas: Obilan doručak i blaga večera. Bez noćnog grickanja. Bez ugljenih hidrata posle tri popodne..

Međutim, nije dovoljno da slepo sledimo ova pravila. Postoje istraživanja koje podržavaju ideju konzumiranja većih oborka i kalorija u jutarnjim časovima, ali postoje studije koje pokazuju suprotno.

ISTRAŽIVANJE
U šestomesečnom istraživanju ispitanici su za večeru imali veći obrok sa ugljenim hidratima, u toku ovog istraživanja ispitanici su izgubili na težini, takođe su izgubili salo, centimetre oko struka, ali su primećena i neka poboljšanja na polju zdravlja.

Ovo je deo novog koncepta koji prati protokol konzumiranja ugljenih hidrata u večernjim obrocima – suprotno od onoga što smo učili.

ZBUNJENI?
Ako vas buni ovo neslaganje i pitate se kakve obroke jesti uveče a kakve ujutru, ne brinite niste jedini.

Stručnjaci su objasnili da se radi se o individualnoj varijabilnosti, jer jedna veličina ne može odgovarati svima. Nekima će pomoći kasni obroci, dok će se na nekim videti rezultati zahvaljujući jutarnjim.

Ovde su u igri naši prirodni cirkadijalni ritmovi.

Hipotalamus kontroliše unutrašnji cirkadijalni sat i ljudi imaju odstupanja. U zavisnosti od toga da li ste noćna ptica ili ranoranilac, cirkadijalni ritam prirodno reguliše naše potrebe.

Zato treba slušati sopstveno telo, a mi vam tri jednostavna koraka kako da procenite koji vam obrok više odgovara:

IZMERITE SVOJE TELO
Težinu, struk, bicepse…. Zatim, ako favorizujete  doručak, pokušajte jesti veći obrok ujutro i jedan laganiji noću. Ovo praktikujte mesec dana.

SKUPITE PODATKE
Pronađite razlike u brojevima. Da li ste oslabili ili je stanje ostalo isto.

PROMENA
Ako vidite bilo kakve negativne promene, okrenite ishrane narednih mesec dana. Ili ako se osećate sjajno nakon tog prvog meseca, nastavite sa tim. Čak i ako ne vidite velike razlike, ali jedete zdravu hranu koja vam prija, nemojte odustajati.

Pročitajte i  Bombastični bombardino: Piće koje vas ne ostavlja ravnodušnim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *