Kuvajte za nju - Men`s Health

Kuvajte za nju

POSLUŽITE JOJ OVO
Orzoto s čeri paradajzom

Rižoto, koji se pravi od pirinča kratkog zrna, često se teško priprema. Za ovo jednostavno jelo se umesto pirinča koristi testenina u obiliku pirinča. Spremite ga sat-dva ranije, a zatim blago podgrejte.
 
1. Pripremite paradajz: u tiganju zagrejte 2 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja na umerenu temperaturu. Dodajte pola kilograma čeri paradajza i pecite ga, povremeno ga prevrćući, sve dok ne počne da puca, oko 5 minuta. Dodajte 1 tanko seckani češanj belog luka i pržite ga da zamiriše, oko 3 minuta. Pritiskajte paradajze kašikom, dok ne popucaju i ne ispuste malo soka; promešajte sos. Poslažite 10 listova bosiljka i savijte ih kao cigaru. Zatim ih sitno iseckajte unakrsno i ubacite u paradajz. Posolite po ukusu, a zatim poklopite posudu da se paradajz ne ohladi.

2. U šerpi skuvajte 2 šolje pileće supe ili supe od povrća i 2 šolje vode na tihoj vatri. U drugom tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja na srednju temperaturu. Dodajte ¼ šolje sitno iseckanog luka i kuvajte, uz često mešanje, dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte 1 šolju orzo testenine i neprestano mešajte dok se blago ne proprži, oko 2 minuta. Dodajte ¼ šolje belog vina i kuvajte dok ne uvri.

3. Sipajte 1 šolju vrele supe i kuvajte, uz neprestano mešanje, sve dok se tečnost gotovo ne upije i ne ispari. Dodajte još jednu kutlaču supe i opet sačekajte dok se tečnost gotovo ne upije pre nego što dodate još. Nastavite da dodajete supu na ovaj način, sve dok orzo ne postane mekan a mešavina se ne zgusne, oko 20 minuta. Ubacite paradajz, promešajte i dodajte oko ¼ šolje ribanog parmezana. Posolite i pobiberite po ukusu, odozgo naribajte još malo sira i poslužite.  Količina dovoljna za 2 porcije

RASHLADITE JE OVIM
Semifreddo od limuna s jagodama

Desert ponekad može da pokvari utisak kod inače uzornog obroka. Međutim, ovaj osvežavajući semifreddo zahteva tek minimalnu pripremu. Ako ne možete da nađete zrele jagode (sušeno voće ne dolazi u obzir), možete upotrebiti bilo koje aromatično bobičasto voće. Za pikantniju i zdraviju varijantu, slatku pavlaku zamenite obranim kiselim mlekom.  

Pročitajte i  Pikantna ovsena kaša: Fantastičan doručak pre treninga

1. U zdelu stavite pola kilograma tanko iseckanih zrelih jagoda. Dodejte 2 supene kašike šećera i malo promešajte. Prekrijte zdelu plastičnom folijom i ostavite jagode da odstoje na sobnoj temperaturi tako da polako optuštaju sok, najmanje 30 minuta. (To možete učiniti i nekoliko sati ranije, a posle toga ostaviti voće da se hladi u frižideru dok ne bude spremno za upotrebu.)

2. U velikoj metalnoj zdeli umutite ½ šolje punomasne slatke pavlake, tako da masa postane čvrsta. (Upotrebite električni mikser ako ga imate kod kuće, ili najveću žicu za mućenje koju imate.) Dodajte ½ šolje kupovnog lemon curd – krema od limuna, i mešajte dok se masa ne sjedini. Podelite masu u dve manje zdele, pokrijte je folijom i rashladite u zamrzivaču dok se ne stegne kao sladoled, barem sat vremena. Preko semifreda stavite malo voća, a zatim ga ukrasite biskvitima ako želite. Količina dovoljna za 2 porcije

SMUĆKAJTE JOJ OVO
Frenč 75
Ovo piće na bazi šampanjca odličan je aperitiv i sjajno će “podići“ raspoloženje za vreme ili posle obroka. Iako se tradicionalno servira u običnoj visokoj čaši, izgleda veoma raskošno (čitaj: romantično) i u čaši za šampanjac. Ako vaša devojka ne voli džin umesto njega stavite brendi, konjak ili kalvados.

Napunite šejker za koktele ledom. Dodajte 90 ml džina, 50 ml svežeg limonovog soka i 30 ml običnog sirupa (od jednakih delova vode i rastvorenog šećera u prahu). Dobro izmućkajte 20 sekundi. Sipajte u rashlađene visoke ili čaše za šampanjac i odozgo sipajte penušavo vino. Ukrasite kriškama limuna. Količina dovoljna za 2 pića

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *