Previše proteina u telu? - Men`s Health

Previše proteina u telu?

Ispostavilo se da razni zdravstveni rizici za koje se smatra da dolaze od proteina, nemaju veze sa tim.

ZAŠTO?
Većina ljudi misli da proteini znače meso i životinjski proizvodi. Iako to može da bude dobra stvar što se tiče izdgradnje mišića, oni ipak imaju tendenciju da budu veći kod biljnih proizvoda. Prevelike količine mogu dovesti do nadutosti u stomaku, dijabetesa i povećanog rizika od srčanih bolesti.

Plus, meso i životinjski proizvodi povećavaju sadržaj kalcijuma u urinu i sadrže jedinjenje koje se naziva purin, a koji razlaže mokraćne kiseline do formiranja kamena u bubregu.

Ishrani bogatoj proteinima često nedostaju vlakna iz voća, povrća i integralnih žitarica, zbog čega često stvari kreću nizbrdo pa dovodi do divertikulitisa creva koji zahteva operativno lečenje.

Ali, sve to je samo ukoliko se prejedemo mesa. Pa koliko je zdravo? Za većinu muškaraca, centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju dnevnu dozu od 56 gr, što znači da oko 10 do 35% dnevnik kalorija treba da dolazi iz proteina. Ostatak bi trebao da dolazi iz zdravih ugljenih hidrata i masti.

Ipak, za momke koji redovno treniraju u teretani potrebno je više proteina. Preporučene doze su 1,2 do 1,7 grama po kilogramu telesne težine svaki dan.

Možda još važnije od vaše ukupne potrošnje proteina je i to kada i kako ste ga dobili. Sugeriše se izbor visokokvalitetnih mesa i raznih proteina na na životinjsko – biljnoj bazi, kao što su jogurt, pasulj, orasi, kelj, koji sadrže i druge namirnice veoma korisne za vaš organizam.

Što se tiče izgradnje mišića, trebalo bi da se jede posle treninga. Istraživači su pokazali da je za izgradnju mišića optimalno vreme obroka ili užine za oporavak, uključujući i proteine, oko 30 do 45 minuta nakon treninga.

Pročitajte i  Dobra priprema je ključ uspeha: 8 stvari koje morate da uredite pre vežbanja

A čak i ako prestanete da vežbate, i dalje morate da jedete proteine za stalnu sintezu mišića, bolji, brži i jači metabolizam.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *