Namirnice koje se bore sa popodnevnim umorom - Men`s Health

Namirnice koje se bore sa popodnevnim umorom

Svi imamo taj osećaj ubrzo posle pauze za ručak. Ne možete da ostanete fokusirani, vaš nivo energije opada, poželite toplo ćebe, kako biste se mogli sklupčati ispod stola i odremati. Ali ne, imate da završite projekat ili sastanak tipa za manje od sat vremena.

Ne morate da trpite tu sudbinu, imamo 4 namirnice koje će vaš fokus vratiti na pravi put, tako da možete da završite svoj radni dan jači nego što ste počeli. Držite ove proizvode pri ruci u vašoj kancelariji, i nikada nećete patiti od tog sindroma.

ZELENI ČAJ
Iako kafa vlada kao vrhovni popodnevni napitak koji podiže energiju, ne treba zaboraviti ni na zeleni čaj koji sadrži jedinstveni hranljivi profil kafe. Kombinacija teanina i kofeina pokazala je u nekoliko studija da poboljšava kreativnost, sposobnost da radite nekoliko stvari odjednom, i poboljšajte vreme reakcije. Zbog interakcije teanina sa specifičnim neurotransmiterima u mozgu, podstaći ćete energiju, smanjiti nervozu i ispuniti dan smirenošću.

BADEMI
Uprkos tome što je ranije izbegavan u dijeti, zbog njihovog visokog sadržaja masti, bademi su veliki podizači energije. To je zato što bademi imaju mešavinu masti, vlakana i proteina koji podižu energiju. Ovi elementi nude zgodnu užinu koja vam daje injekciju energije koja dolazi iz kontrolisanja nivoa šećera u krvi. Plus, nutritivna istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu bademe, imaju 50% smanjen rizik od srčanog napada.

GRČKI JOGURT
Prilikom popodnevnog umora treba posegnuti za dosta proteina, što se obično može naći u grčkom jogurtu. Istraživanje sa Univerziteta u Misuriji, pokazalo je da proteini stvaraju bolju kontrolu šećera u vašem telu, što stimuliše oslobađanje hormona glukagona. Preporučujemo vam 20 – 25 gr ovog jogurta za vašu užinu.

Pročitajte i  Šta će vam se dogoditi ako 7 dana jedete samo pomfrit?

TAMNA ČOKOLADA
Uprkos tome što se posmatra kao nezakonita ishrana hedonista, tamna čokolada može da vam pomogne u borbi protiv popodnevnog umora. Njena moć dolazi iz feniletilamina, što je biološko aktivno jedinjenje koje može da stimuliše oslobađanje neurotransmitera dopamina koji pomaže da se osećamo super. Istraživanje je pokazalo da čak i samo mirisanje tamne čokolade može da prebaci moždanu aktivnost u pravcu veće pažnje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *