Upoznajte svoje meso! - Men`s Health

Upoznajte svoje meso!

BOLJE OD GURMANSKE PLJESKAVICE
Cordon Bleu
Ovo je sve češći specijalitet u našim restoranima. U pitanju je pohovana piletina, rolovana oko šnite pršute ili šunke, punjena mocarelom ili nekim drugim masnim sirom. Dobar proteinski obrok, ali nažalost i sa puno masnoća, pa ga ne treba često jesti.

ZA PRAVE MUŠKARCE
Tartar biftek
U pitanju je jelo od sirove mlevene ili sitno seckane junetine, sa dodacima poput vina, luka, kapra vorčester sosa, živog jajeta, itd. Idealan “paleo” izvor proteina, ali i jelo koje nećete naručivati bilo gde – jer ako se ne spremi kvalitetno, možete završiti u bolnici sa ešerihijom koli ili salmonelom.

KLASIKA
Bečka šnicla
U Milanu će vam reći da je bečka šnicla zapravo milanska “cotoletta alla milanese”, na šta se Bečlijama već mršte obrve… Ostavimo njih da se prepiru, i uživajmo u savršeno hrskavo pohovanoj šnicli (originalno telećoj, ali može i svinjska). ali samo ponekad – previše prženja u ulju…

PARLA ITALIANO
Saltimbocca
Ovo je italijanski specijalitet koji se dosta služi po restoranima. Na teleću šniclu se pričvrsti čačkalicom parče italijanske pršute i list sveže žalfije, pa se tako prži i služi sa kaprima. Ukusno (aroma žalfije je posebna), relativno dijetalno i sa dosta proteina.

SAMO ZA GOSTE
Karađorđeva šnicla
Originalni srpski specijalitet je nastao kada je čuveni Titov kuvar Mića Stojanović za goste iz Rusije trebalo da pripremi Kijevski kotlet, pa je u nedostatku originalnih sastojaka izmislio novo jelo rolovana i pohovana teletina ili svinjetina punjena kajmakom, uz tartar sos. Već i sami znate ovaj specijalitet jedete samo kad imate goste iz inostranstva, jer je krcat masnoćama i kalorijama!

Pročitajte i  5 saveta za štednju na letovanju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *