Povrće koje ne jedete, a trebalo bi - Men`s Health

Povrće koje ne jedete, a trebalo bi

Prema nedavnim istraživanjima interne medicine, vegeterijanci imaju niži krvni pritisak od onih koji konzumiraju meso. Ali da li istraživanje poput ovog znači da treba da se odreknete hamburgera? Nažalost ne.

Pravo objašnjenje: Ljudi koji uglavnom jedu meso, uz to pojedu veoma male količine povrća. Zbog toga su mesojedi uglavnom gojazni ljudi.

’’ Ponekad ljudi pomisle da je konzumiranje mesa loše za naše zdravlje, ali to je daleko od istine.’’ Kaže Majk Rousel, savetnik u ishrani za muškarce.

Ako jedete meso, ne znači da uz to ne treba da kombinujete i povrće. U stvari, oni poboljšavaju vaše proteine. Ako obično uzmete papriku i luk kao dodatak, učinite osveženje. Umesto toga upotrebite namirnice koje su podcenjene, ali veoma hranljive. Mi vam predstavljamo sedam veličanstvenih.

LIST CVEKLE
Oni su jedni od najbogatijih svetskih izvora kalijuma. To je veoma važno jer mnogo natrijuma povećava krvni pritisak, ali hrana bogata kalijumom može da se suprostavi tome.

MORAČ
Pored velike količine vitamina C, vlakana i folara, on sadrži i anetol. Njegovo dejstvo je u smanjivanju upale, sprečavanju raka, a može čak i da štiti jetru od štetnih hemikalija koje joj mogu naškoditi.

LISTINA
Na samo 63 kalorije po šolji, listina je bogata vitaminom K, A i E, visokim antioksidantima koji mogu da pomognu u smanjenju oksidativnog stresa. Takođe, mogu da smanje i holesterol jer se vezuje za žučnu kiselinu, a onda ispari iz tela, umesto da se ponovo apsorbuje. Kada su žučne kiseline odbačene, vaše telo povlači materije iz holesterola čime se spušta nivo holesterola.

LjUTE PAPRIČICE
One su prepune kapsaicina, jedinjenja koje pomaže vašem telu da sagoreva više kalorija, i ubrzava metabolizam. U nedavnom istraživanju o gojaznosti, istraživači su otkrili da povećana količina kapsaicina može za 10 nedelja da snizi gojaznost. Viša istraživanja pokazuju i da ovo jedinjenje može pomoći i u smanjenju krvnog pritiska jer opušta zidove arterije.

Pročitajte i  Može li previše tunjevine biti štetno?

PEČURKE
Pošto su veoma bogate antioksidantima, dobre su usprečavanju raznih bolesti. U jednom istraživanju dokazano je da pečurke mogu da pomognu kod smanjenja nivoa šećera u krvi i poboljša ukupnu kontrolu šećera u krvi. Pokušajte zameniti meso sa Šitaki pečurkama i primetićete veće zadovoljstvo i obezbediti četvrtinu dnevnih kalorija.

PLAVI PATLIDŽAN
Pored toga što je niskokaloričan, bogat je i vlaknima, gvožđem, kalcijumom, ali će vam pomoći i da ostanete siti i jaki. Takođe sadrži i antioksidant bioflavonoid, koji može da pomogne u kontroli visokog krvnog pritiska i smanjenju stresa.

ARTIČOKE
One se nalaze na sedmom mestu, liste 1 000 namirnica na najvećim antioksidantnim nivoom.zašto je to bitno? Antioksidanti poput kuercertina, rutina i luteolina su povezani sa mnoštvom zdravstvenih koristi, kao što je smanjenje nekih oblika raka i poboljšanje jetre.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *