Hrani istekao rok, baciti ili ne? - Men`s Health

Hrani istekao rok, baciti ili ne?

Ako slučajno pojedemo hranu sa isteklim rokom trajanja, obično se prepadnemo i pomislimo kako ćemo se otrovati. Pa i ako je hrana istekla samo pre jednog dana, pomišljamo iste stvari.

Ponekad hrana može biti korisna čak dan, nedelju, godinu ili više godina nakon isteka roka koji je označen na pakovanju.

Ali, Dag Rauč, bivši predsednik Trejder Džojs supermarketa okreće se istekloj hrani i razvija posao.

On otvara prodavnicu u Bostonu, gde svi artikli imaju jednu zajedničku stvar – svi imaju istekao rok upotrebe.

Terminologija obeležavanja roka može biti zbunjujuća, a deli se u tri kategorije:

SELL – BY
Ovo je nejasna smernica da bi znali da li će hrana izgledati dobro ili ne i kada istekne rok.

BEST BEFORE / BEST IF USED BY
Ovo je pokazatelj da do tada hrana izgleda dobro, ali nije i nužni pokazatelj bezbednosti hrane.

USE BY / EXPIRATION DATE
Ovo je najjači pokazatelj bezbednosti hrane. Ako konzumirate hranu kojoj je prošao datum upotrebe, onda se kockate. Ova oznaka najvernije pokazuje da je hrana tog datuma istekla definitivno.

ALI KAKO DA ZNATE DA JE HRANA ZAISTA BEZBEDNA ZA JELO?
Teško je dati odgovor, teško je odrediti tačku kada hrana ne izgleda dobro i ukusno, i kada je stvarno nesigurna. Ona može biti sigurna za jelo čak i kada ne izgleda tako, ali njen ukus je ostao neverovatan.

Opšte pravilo: rafiniranu i obrađenu hranu možete duže da zadržite i nakon isteka roka.

Izuzetak ovog pravila je meso, posebno ono koje je obrađeno i može se naći u sendvičima. Ovo nemojte da jedete kada istekne rok jer ima posebno visoka opasnost od bakterija koje mogu da dovedu do meningitisa.

Pročitajte i  Obratite pažnju: 7 signala koji otkrivaju da ne želi vezu s vama!

Predstavljamo vam šest vrsta hrane i dužinu njihovog čuvanja.

Gotovi proizvodi: većina namirnica u konzervi traju u rasponu od 1 do 4 godine. Ali ukoliko konzerve držite na hladnom i tamnom mestu, možete ih duže sačuvati u dobrom stanju, čak i od 3 do 6 godina.

Zaleđena hrana: ovo je isto kao konzervirana hrana, samo što je izuzetak meso.

Jaja: evo pokazatelja. Stavite jaje u posudu sa vodom i ako pluta onda nije sadrži bakterije i nije sigurno za upotrebu. Bakterije proizvode gasove što dovodi do plutanja jajeta.

Pasta: paste su suve i ne sadže vodu pa teško mogu da se pokvare. Sve dok ne dobije čudan miris nakon isteka roka, možete je upotrebljavati.

Hleb: možete ga zadržati drastično duže od datuma označenog na pakovanju, ako ga stavite u frižider ili zamrzivač. Sve dok ne vidite kalup, dobro je.

Sveže voće i povrće: pogledajte ga, omirišite i osetite da li je i dalje za upotrebu ili ne.

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *