5 načina da ubrzate metabolizam - Men`s Health

5 načina da ubrzate metabolizam

Za to vam ne trebaju nikakve magične kapsule, već nekoliko malih životnih navika, a mi vam predstavljamo njih 5 i to potpuno prirodnih

VODA, VODA I SAMO VODA
Naučnici su merili brzinu ljudskog metabolizma pre i posle konzumiranja oko pola litre vode. Uočili su veliku razliku: nakon unešene tečnosti, metabolizam se ubrzao i počeo da sagoreva kalorije. Voda je imala i produženo dejstvo, nakon 30 minuta od konzumiranja, ispitanici su trošili 30 odsto više kalorija u odnosu na one koji nisu pili vodu.

JEDITE PA VEŽBAJTE
I da biste smršali, morate jesti. Varenje hrane i apsorpcija unetih materija zahteva energiju. Mali unos kalorija zapravo usporava metabolizam i izaziva glad, koja će iz mišićnog tkiva uzimati energiju koja je organizmu potrebna. Kozumirajte onoliku količinu hrane koja će biti dovoljna da imate energije i ne budete gladni, a sagorevanje masti unapredite treningom odmah nakon jela.

JEDITE VIŠE PUTA DNEVNO
Podelite dnevni unos kalorija na tri obroka i dve užine. Naučno je utvrđeno da su muškarci koji jedu češće u toku dana mršaviji u odnosu na muškarce koji praktikuju neredovnu ishranu.

UKLJUČITE PROTEINE U ISHRANU
Protein vam daje najviše energije. Pored toga, telo koristi više kalorija da se izbori sa proteinom, nego da svari ugljene hidrate i masti. Kvalitetan protein iz hrane, koji se nalazi u jajima, nemasnom mesu, morskim plodovima i piletini, podiže nivo aminokiseline leucina, koja je osnovna za sagorevanje kalorija i oblikovanje mišića.

RAZMISLITE O KOFEINU
Studija objavljena na Harvardu, koja je uključila preko 19 hiljada muškaraca koji dnevno unose 200 miligrama kofeina kroz 4 gazirana napitka ili 2 velike šolje kafe, dokazala je da oni imaju mnogo manje šanse da se ugoje od onih koji ove napitke ne konzumiraju. Kofein pomaže sagorevanju masti, naročito tokom vežbanja.

Pročitajte i  Šta će vam se dogoditi ako svaki dan jedete dinju?

.

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *