Kako ugljeni hidrati utiču na vaš mozak? - Men`s Health

Kako ugljeni hidrati utiču na vaš mozak?

Ugljeni hidarti su posebno bitni za moždane ćelije koje troše duplo više energije nego bilo koja druga ćelija u telu. Neuroni, ćelije koje međusobno komuniciraju, imaju visoku potražnju za energijom jer su konstantno u stanju metaboličke aktivnosti. Čak i dok spavate neuroni i dalje rade na popravljanju i ponovnoj izgradnji svojih komponenti i spoljne strukture.

Slatkiši ili šećerni napitak koji brzo podižu nivo šećera u krvi podižu rapoloženje i energiju ali samo kratkotrajno. Kad pojedete nešto sa puno šećera vaš pankreas počne da luči insulin. Insulin kaže ćelijama u telu da iskoriste taj šećer ili da uzmu višak šećera iz krvi i da ga skladište za kasniju upotrebu. Ubrzo je količina glukoze koja je dostupna mozgu opala. Neuroni, koji nemogu da skladište glukozu, dožive energetsku krizu. Satima kasnije osećate se slabo, zbunjeno i/ili nervozno. Umanjene su vam sposobnosti koncentracije i razmišljanja. Ovaj nedostatak glukoze se zove hipoglikemija i može da dovede do nesvesti.

Takođe, kalorije koje unosimo kroz hranu bogatu ugljenim hidratima, poput testenine, keksova i hleba imaju u sebi dosta glukoze. Nedavna studija ukazala je na to da visok nivo glukoze može voditi u brojne poremećaje mozga, poput demencije, Alchajmerove bolesti i poremećaja pažnje.

Doktor Dejvid Perlmuter preporučuje ishranu bogatu zdravim mastima, koliko je to moguće bez glutena i sa što manje ugljenih hidrata.

„Najvažnije je prepoznati čak i malo povišen nivo šećera u krvi može da ošteti mozak.“ – ističe Perlmuter.

Pročitajte i  Proteinski nedeljni ručak koji nećete zaboraviti
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *