Humus, šta je to? - Men`s Health

Humus, šta je to?

 

HRANLJIVA ZRNA
Nije u pitanju nikakav glistenjak, iako tako zvuči! Po sredi je orijentalni namaz od leblebija, koji se jede uz pita hlepčiće i salatu, ili kao dodatak jelima od mesa, poput šavarme. Humus ima dosta proteina, pa ga vegetarijanci koriste kao zamenu za meso. Samo 100 g kuvanih leblebija ima čak 15 g kompletnog biljnog proteina.

PRIPREMA
Natopite 250 g leblebija (presnih, ne pečenih) preko noći i skuvajte ih bez soli. Kuvanje traje 3 sata u običnom ili 1 sat u ekspresloncu. Ocedite leblebije i sameljite ih u multipraktiku, uz dodavanje malo vode od kuvanja, soka od limuna, kumina i tahinija (puter od susama).

NABAVKA
Presne leblebije, tahini i kumin možete nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ako ne volite da kuvate, humus možete nabaviti i već spremljen, a najbolji je u orijentalnim restoranima brze hrane, gde se prodaju još falafel (ćufte od leblebija) i šavarma (seckano meso, nalik girosu, samo bez svinjetine).

Pročitajte i  10 namirnica koje slobodno možete da jedete pre spavanja
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *