5 načina da se hranite zdravije - Men`s Health

5 načina da se hranite zdravije

SALATU PRELIJTE MASTIMA
Kako biste dobili sve potrebne vitamine i minerale iz salata i povrća potrebne su vam i masti verovali ili ne, a to potvrđuje i istraživači sa Purde Univeziteta.

Masti razbijaju zidove u povrću i na taj način omogućavaju da bogata jedinjenja karatenoidi  budu slobodna i dođu do vašeg stomaka. A poznato je da karatenoidi kao što je luten u spanaću, likopen iz paradajza povezani sa nižim stopama raka i drugih oboljenja.

Stručnjaci predlažu i do tri kapi maslinovog ulja dovoljno da prelijete preko salate i da pokupite sve hranljive materije iz nje.

PIJTE FILTER KAFU
Antioksidanti u kafi smanjuju rizik od dijabetesa  i dobijanje raka kože. Međutim,kafestol, sastojak u kafi ima i negativna dejstva, pa tako može prouzrokovati povišen holesterol, zato je bolje koristiti filter papir za kafu koji upija kafestol.

NE ISPIRAJTE ŽIVINU
Živina kupljena u supermarketima gotovo uvek sadrži bakterije. Dobra vest je što kuvanjem ubijate sve bakterije, što i nije slučaj sa ispiranjem. Ako samo odlučite da malo isperete baketije mogu pasti po vašoj radnoj površini. Bolje je da odmah stavite u vreo tiganj ili je kuvajte, zaboravite na ispiranje.

NAPRAVITE PIRE OD BADEMA
Da, kao što ste pročitali. Mada ne moraju biti samo bademi, već i orasi i lešnici. Koštunjičavo voće poboljšava apsopciju hranljivih materija. A naš predlog je da ih čak pasirate u blenderu i napravite pire od njih. Na taj način unećete više hranljivih jedinjenja.

SPREMITE MARINADU ZA MESO
Pripremanje pilećeg ili bilo kojeg mesa u tiganju dovodi do stvaranja heterocikličnih jedinjenja, što dalje dovodi do stvaranja ćelije raka. Sa druge strane biljke poput nane, želfije, ruzmarina, origana ograničavaju stvaranje ovog jedinjenja. Pre nego što rešite da pržite meso , potopite ga 30 minuta u marinadi spremljenoj od ovih biljaka.

Pročitajte i  Dobra priprema je ključ uspeha: 8 stvari koje morate da uredite pre vežbanja
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *