Šta su fitohemikalije? - Men`s Health

Šta su fitohemikalije?

UPOZNAJTE SE SA FITOHEMIKALIJAMA
Fitohemikalije su prehrambeni mikrokonstituenti voća i povrća, odnosno hemijske ili nutritivne komponente u biljkama, voću i povrću koje imaju uticaja na zdravlje ljudi. Pored različitih pozitivnih svojstava, glavno je to što su odlični antioksidanti. Pogledajte šest ključnih fitohemikalija…

BETA KAROTEN
Beta karoten jeste pigment koji daje povrću, kao što je šargarepa, narandžastu boju, i uz to predstavlja najmoćniji antioksidant. Najbolji način da unesete što više beta karotena u organizam jeste upravo da počnete da jedete što više žutog i narandžastog voća poput šargarepe, manga, kajsije. Studija urađena na institutu Karolinska u Stokholmu pokazala je da osobe koje jedu dosta namirnica bogatih beta karotenom imaju oko 50 posto manje šanse da obole od raka stomaka u odnosu na one koje ne unose dovoljno.

LIKOPEN
Ova fitohemikalija se računa naročito korisnom kod muške populacije s obzirom da značajno smanjuje rizik od raka prostate. Likopen je takođe jači antioksidant od beta karotena. Najbolji izvor ove fitohemikalije jeste paradajz.

ALICIN
Alicin se nalazi u povrću poput crnog i belog luka. Kao antioksidant odličan je za krv i smanjuje rizik od krvnih ugrušaka koji mogu da zapuše arterije. Ova fitohemikalija deluje i kao antibiotik i smanjuje rizik od raka.

ANTOCIJANIN
Ovaj antioksidant nalazi se u povrću i voću ljubičaste, plave i crne boje poput grožđa, borovnice ili plavog patlidžana. Odličan je u borbi protiv delovanja slobodnih radikala, te smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

IZOTIOCIJANAT
Prokelj i brokoli puni su ove fitohemikalije koja smanjuje rizik od različitih vrsta raka.

LUTEIN
Ovaj karotenoid zadužen je za dobar vid, posebno u prevenciji od mnogih oboljenja oka koje se sa godinama pojavljuju. Pronaći ćete ga u zelenom povrću, kao i u nerandžastom i žutom voću i povrću.

Pročitajte i  Proteinske zvezde za uspeh u teretani

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *